Tradicionalno, na Svetu Trojicu hodočašće na Rumiju

 Tradicionalno, na Svetu Trojicu hodočašće na Rumiju

Praznik  Svete  Trojice pravoslavni vjernici tradicionalno proslavljaju i na planini Rumiji, u crkvi koja je posvećena upravo Svetoj Trojici. Crkva se  nalazi na 1.596 metara nadmorske visine,  a litija je krenula u 1 sat iza ponoći od Crkve Svetog Nikole u Mikulićima. U molitvenom hodu vjernici  su stigli do manastira svetog Sergeja Radonješkog  gdje je održana liturgija, u dva časa poslije ponoći. Na vrh Rumije litija je došla zorom, a  liturgija je počela u 5 sati. Sveštenik Jovan Plamenac kazao je da je u ovogodišnjem hodočašću  na Rumiju bilo nekoliko stotina vjernika.

Crkva Svete Trojice na Rumiji

Na ovaj veliki praznik, na vrh Rumije iznosi se krst Svetog Jovana Vladimira, relikvija stara više od milenijum. Krst čuva bratstvo Androvića iz Mikulića.

Samo jednom u godini, svetinja “ugleda svjetlost dana” o Trojičindanu, kada krst iznose na vrh planine Rumije. Tradicionalno  krst svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije nose braća Goran i Milan Andrović.

Na Trojčindan, u crkvi na Rumiji Svetu liturgiju služe sveštenici  uz molitveno učešće velikog broja vjernika među kojima ima  i djece.

Manastir Sergeja Radonješkog Fot: B.Dabić

Nakon liturgije u crkvi Svete Trojice na Rumiji, na Docu,  su organizovane sportske igre, zatim osveštavanje vode na pitkom potoku u Mikulićima, a u podne parastos na groblju kod crkve Svetog Nikole u Mikulićima.

U 12:30, takođe oko crkve Svetog Nikole je litija i cjelivanje krsta Svetog Jovana Vladimira.

Među vjernicima iz Crne Gore, na Rumiju su se popeli i vjernici iz Srbije, Rusije, Ukrajine…

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još