Temperatura najčešće neželjeno dejstvo vakcine

 Temperatura najčešće neželjeno dejstvo vakcine

Od 20. februara, kada je počela imunizacija protiv koronavirusa, do kraja prošle sedmice crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljene su 383 sumnje na neželjene događaje nakon primjene vakcine.

”Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv kovid-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine”, kazali su iz CInMED, prenose Vijesti.

Saopšteno je da su u nešto manjem broju prijavljivani takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima i pospanost.

”Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, naglasili su iz CInMED.

U Crnoj Gori je, zaključno sa 3. oktobrom, primijenjeno ukupno 461.865 doza različitih vakcina protiv koronavirusa.

”U tom periodu zdravstveni radnici i pacijenti dostavili su ukupno 383 prijave sumnje na neželjene događaje nakon primjene ovih vakcina. Zaključuje se da su na svakih 5.000 doza dostavljene četiri prijave. Učestalost prijavljivanja i karakteristike neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije”, saopštili su iz CInMED.

Najveći broj prijava, 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V, a 78 na vakcinu proizvođača Sinofarm. Iz CInMED su rekli da je 56 prijava dostavljeno na vakcinhu proizvođača AstraZeneka, 18 na Fajzer.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još