SZO donirala Crnoj Gori medicinsku opremu

 SZO donirala Crnoj Gori medicinsku opremu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu medicinsku opremu, ukupne vrijednosti oko 200.000 eura.

Oprema obuhvata dijagnostičke kitove, vrijednosti 100.000 eura i kiseonične manometre iste vrijednosti.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pojasnila je da doniranim dijagnostičkim kitovima maksimalno jačaju laboratorijski kapaciteti Instituta za javno zdravlje, dok se novim kiseoničnim manometrima jača klinički menadžment, odnosno stvara mogućnost najboljeg davanja terapijskog kiseonika u bolničkim uslovima.

„Kiseonični manometri koji imaju ovakve mogućnosti, prema njenim riječima, obezbjeđuju izuzetno dobru administraciju kiseonika, preko kiseoničnih boca i na taj način olakšavaju svaki protokol liječenja“, navodi ona. 

Sem ove veoma vrijedne donacije koja je stigla u Crnu Goru, u saradnji sa SZO realizovali smo tri veoma važna projekta.

„Prije svega, to je obuka zdravstvenih radnika u svim zdravstvenim ustanovama, projekat koji se odnosi na rehabilitaciju COVID bolesnika i na izradu najsavremenijih smjernica i protokola za liječenje ovih bolesnika, koji su rađeni po svjetskim standardima. Osim ovoga, veoma važno je da promovišemo digitalnu platformu kliničkog menadžmenta, koja počela juče sa radom, opet zahvaljujući saradnji sa SZO. Ova platforma omogućava da u svakom trenutku u svim mjestima, opštinama u Crnoj Gori možemo da imamo apsolutni presjek i praćenje popunjenosti bolničkih kapaciteta. Nažalost, do sada nije postojala ovakva mogućnost u Crnoj Gori, a sada je uz pomoć digitalne platforme olakšano praćenje i evidentiranje popunjenosti, ali i praćenje svih hospitalnih bolesnika, bez obzira gdje se oni nalaze na teritoriji Crne Gore“, naglasila je Borovinić Bojović.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović podsjetila je da jeu proteklih 12 mjeseci u Crnoj Gori, a 14 mjeseci na globalnom nivou, SZO dopremila razne donacije, kao i da pruža i tehničku podršku, koja je i sveobuhvatna i raznovrsna. 

„Naša poruka ostaje nepromijenjena i ona je apel svim građanima Crne Gore da poštuje preporučene mjere, da preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili infekciju bez obzira na životnu dob. Poruka građanima je i da pokažu solidarnost i pruže ruku podrške ljekarima u bijelom, koji 24 sata rade svih ovih mjeseci, čuvajući naše zdravlje i naše živote i takođe da se dobrovoljno vakcinišu“, poručuje ona. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još