Sveštenik Plamenac u policiji, mještani Brčela na protestu

 Sveštenik Plamenac u policiji, mještani Brčela na protestu

Foto: Svetigora

Zbog skrnavljenja grobnice mitroplita Arsenija Plamenca u manastiru Gornji Brčeli („Manastir Petrovića“) danas u 15 sati počeo je protest mještana ovog crmničkog sela koji za ovaj čin optužuju sveštenika SPC Jovana Plamenca.

Sveštenik Jovan Plamenac nakon što je danas saslušan u policiji u svojstvu građanina nije odgovarao na pozive novinara povodom incidenta koji se dogodio juče u manastiru Gornji Brčeli. Portal Bar saznaje da će Plamenac i monahinje biti saslušani kod nadležnog tužioca da se utvrde okolnosti pod kojim je došlo do oštećenja grobnice u kojoj je sahranjen mitroplit.
U crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident u subotu kada su mještani otkrili da je raskopana grobnica mitroplita Arsenija Plamenca koji je sahranjen u porti manastira u Gornjim Brčelima. Za sada nema potvde da li je neko imao dozvolu za ekshumaciju.

Danas je u CB Bar pozvan je na razgovor sveštenik SPC Jovan Plamenac koji je dan ranije mještanima Brčela rekao: „To su kosti mog pretka, mogu da radim s njima šta hoću“, a snimak se pojavio in a društvenim mrežama. Na snimku razgovora mještana sa Plamencom sveštenik kaže da on nema što sa njima „da se pogađa“.

„Što vi imate sa tim što ja otkopavam grob?“, kazao je Plamenac.

Foto: Facebook

Manastir u Gornjim Brčelima poznat kao „Manastir Petrovića“ je zaštićeni spomenik kulture.

Nenad Nikaljević iz Brčela, koji živi u Podgorici, kaže da je u subotu došao da se uvjeri da li je tačna informacija koju je dobio da je oskrnavljen grob Arsenija Plamenca koji tu počiva 300 godina.

„Pošto sam dobio informaciju, oko podne sam pošao u Gornji manastir (kako mještani zovu Manastir Petrovića) da vidim o čemu se radi. Vrata su bila zaključana, a pošto sam mještanin, znao sam kuda da prođem da bih ušao. Bio sam preneražen onim što sam zatekao – grob Arsenija Palmenca, koji je bio svetovni i duhovni vladar Crne Gore – uništen“, ispričao je on novinarima dodajući da je doživio neprijatnost od monahinja.
Mještani tvrde da je pokojni mitropolit Amfilohije nedavno rekao Plamencu da krstom obilježi grob Arsenija Plamenca, ali dodaju “ nije mu odobrio da raskopava grobnicu”.

PROTEST MJEŠTANA

Mještani Brčela su danas u 15 sati počeli protestni skup “povodom skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca”. Učesnici protesta optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu “da je preko popa Jovana Plamenca, neovlašteno i protivzakonito, čineći krivično djelo, prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”. Učesnici protesta ističu da očekuju od nadležnih institucija “da otkriju krivca za ovo nedjelo” .

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još