Svaka čast za uzorne Barane: Uvijek tu jedni za druge!

 Svaka čast za uzorne Barane: Uvijek tu jedni za druge!

Koliko je bitno da u situaciji u kojoj prijeti širenje virusa korona zaboravimo na sve razlike i budemo jedinstveni pokazuju i Barani. Naime, grupa volontera je po uzoru na ljude iz Podgorice koji su pokrenuli sličnu akciju, odlučila da bude na raspolaganju starijim sugrađanima. Oni će umjesto njih izlaziti, čekati u redovima, kupovati namirnice i ljekove a sve kako se starije komšije ne bi izlagale riziku.

„Po uzoru na dobre ljude iz komšiluka (grupu iz Podgorice ’Heroji iz komšiluka’ ) i njihovu humanu ideju odlučili smo da akciju pomoći najugroženijim grupama pokrenemo i u Baru“, kažu za FOS inicijatorke ove akcije Maja Dobrilović i Jelena Vukmanović Dabović.

S obzirom da su na snazi nove Vladine mjere kojih se svi moramo pridržavati bitno je da ostanemo kući, susrete sa drugim ljudima svedemo na minimum i poštujemo apsolutno sve što je propisano.

Odlazak u apoteku ili trgovinu takođe se mora obavljati u skladu sa novonastalom situacijom, a kako bi  spriječile da stariji i nemoćni sugrađani izlaze čekaju u redovima, Baranke su odlučile da okupe ljude koji bi to obavljali umjesto njih.

„Naši stariji sugrađani i oni sa zdravstvenim tegobama koje direktno pogađa ovaj virus korona  najugroženija su grupa i njima se izlazak iz kuće nikako ne preporučuje. Zato ova akcija ima za cilj da prikupi mlade, zdrave ljude, volontere koji bi odlazili u kupovinu namirnica i ljekova i odnosili ih starijim ljudima u komšiluku. Tačnije, obavljali bi kupovinu umjesto njih. Svoje namirnice i ljekove bi platili a volonteri bi ih dostavljali besplatno“, kažu naše sagovornice.

Važno je, naglašavaju da se čuje za ovu akciju kako bi se što više omladime priključilo humanoj inicijativi i kako bi prenijeli starijim sugrađanima koji nemaju društvene mreže.

„Važno je da svako od nas ispriča za ovu akciju porodici, prijateljima, komšijama, poznanicima kako bi informacije stigle do ljudi kojima želimo da pomognemo. Takođe, molimo sugrađane da svako u svojoj zgradi napiše po jedno obavještenje o ovoj akciji, na kojem će biti broj telefona na koji nas mogu pozvati njihove komšđije kojima smo potrebni. Pozivamo sve mlade ljude koji žele da pomognu našim starijim sugrađanima da nam se pridruže“, apeluju naše sagovornice.

Sve neophodne informacije, naglašavaju, možete dobiti na broj telefona 068 160 194.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još