Sudije i tužioci se kućili tajno; Suljo Mustafić i Blažo Šaranović dobili, pa prodali stanove

 Sudije i tužioci se kućili tajno; Suljo Mustafić i Blažo Šaranović dobili, pa prodali stanove

Na drugoj pres konferenciji povodom dodjela povoljnih kredita za stanove funkcionerima i službenicima rukovoditeljka stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović Marković iznijela je desetine primjera dodjele kredite sudijama, ministrima, poslanicima, službenicima… Ona je poručila da ovu odluku Vlada treba da stavi van snage dok ne bude usaglašena sa zakonom. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da će pokušati da pronađu modalitete da se država obešteti u ovom slučaju, piše FOS Media.

Ćalović Marković kazala je da je posrijedi tajna dodjela stanova bez ikakvog pravilnika, te da je sudija Ustavnog suda Budimir Šćepanović dobio stan od 90 metara kvadratnih za 13 hiljada eura.

Sudija Ustavnog suda Vesna Begović tražila je rekonstrukciju stana koji je dobila od Vlade.

Ćalović Marković navodi da po odluci Vlada može da dodjeli najviše 15 hiljada eura za rekonstrukciju.

Sudija Ustavnog suda Dragica Milačić traži 20 hiljada od Vlade za rekonstrukciju. Dobija pare, i vraća 4 hiiljade eura.

Sudija Višeg suda Milanka Žižić stan od 90 kvadratnih metara plaća 11, 700 i to na 20 godina, mjesečna rata iznosi nepunih 60 eura.

Sudiija Ustavnog suda Miraš Radović 2010. dobio od Vlade od 40 hiljada eura, dvije godine nakon toga Vlada mu daje stan u Univerzitetsku centru od 109 kvadrata u zamjenu 85 kvadrata i doplatu od 20 hiljada eura. Isplatio dug neposredno prije zaključenja ugovora. Radović, kako navodi Ćalović Marković ne prijavljuje ni ušteđevinu, ni prihode…

Sudije Upravnog suda dobile su kredite za stanove takođe.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić 2004. dobila stan pod Malim brdom od 80 kvadrata za 3,291 euro, da bi devet godina kasnije ispostavilo se da je taj stan veći za 14 kvadrata i traži da dokupi i tih 14 kvadrata pa je te kvadrata kupila za 102 eura za metar kvadratni.

GST Milivoje Katnić traži da joj se odobri kredt, a ona navodi da bi “to bio podstrek za njen dalji angažman“.

Podaci za godinu kada je dobila kredit:

Tužilac Višeg državnog tužilaštva Veljko Rutović dobio je stan od 90 kvadrata, po cijeni od 15, 498 eura.

Imao ušteđevinu te godine od 22 hiljade eura.

Tužilac VDT Miloš Šoškić stan od 75 metara kvadratnih dobio stan po cijeni od 15, 150 eura – 202 eura po metru kvadratnom.

Tužiteljka VDT Sonja Bošković traži kredit ne navodeći ciifru nego “određeni novčani iznos“.

U to vrijeme bila član Komisije za praćenje kodeksa tužilačke etike. Ona je morala da zna, navodi Ćalović Marković da je to nezakonito i neetičko. Dobiila je 30 hiljada, a vraća šest hiljada eura. 20 godina vraća taj kredit u ratama od 30,30 eura.

Tužiteljka VDT Vesna Jovićević 2016. dobila kredit od 30 hiljada eura, u tom trenutku suprug bio vlasnik stana 68 metara kvadratnih i stambeno poslobnog prostora od 194 m-kv.

Jovanka Čizmović tužiteljka ODT i Ljiljana Lakić tužiteljka SDT:

Poslanik Suljo Mustafić dobija stan od 128 metara kvadratnih, njegovog zahtjeva zašto mu treba toliki stan nema u arhivi, navodi Ćalović Marković. Mustafić vraća 22 hiljade u ratama od 111 eura. Godinu i po kasnije stan koji je kupio za 22 hiljade eura prodaje za 132 hiljade eura.

Nakon toga Mustafić kupuje novi stan od 75 metara kvadratnih za 78 hiljada eura. 

Poslanica Sanja Pavićević daje šest hiljada eura i  stan od 54 metra kvadratnih za stan od stan u profesorskim zgradama od 89 metara kvadratnih.

Poslanica Nada Drobnjak dobila kredit od 40 hiljada eura, vraća  osam hiljada.

PoslanikErvin Ibrahimović takođe dobija kredit od 40 hiljada eura, vraća  osam hiljada.

Direktor ASK Sreten Radonjić tražio 40 hiljada eura da adaptira stan i proširi ga 15 kvadrata, a u tom trenutku živi sam sa suprugom u stanu od 86 kvadrata i vlasnik je kuće od 110 kvadrata. Dobija kredit.

Te godine poklanja sinu kuću od 110 kvadrata.

Direktor za Zaštitu konkurencije dobija kredit od 25, 920 hiljada, vraća 5 184.

Ćalović Marković navodi da je njen predlog Savjetu i Vladi da ovu odluku stavi van snage dok ne bude usaglašena sa zakonom.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović naveo je da je jasno otkud histerija manjinskih partija prema ovoj Vladi.

“Jasno je zašto ne želi da radi sudstvo, tužilaštvo… Je li normalno da Vlada dijeli poslanicima stanove koje treba da rade monitornig rada izvršne vlasti“, kazao je Abazović.

Govoreći o obeštećenju države po ovom pitanju navodi:

“Mi ćemo preduzeti aktivnosti u tom pravcu, treba da napravimo šire konsultacije, možda ćemo organizovati javnu debatu, da vidimo koji su modaliteti da se država obešteti“, kazao je on.

Podsjetimo, na prošloj konferenciji Ćalović Marković je saopštila da je najmanje 175 javnih funkcionera dobilo pomoć za rješavanje stambenog pitanja.

Ona je predstavila karakteristične slučajeve funkcionera koji su dobili stanove i kredite.

Među njima su Vesna Medenica, Blažo Jovanić, Branka Lakočević, Dragoljub Drašković, Desanka Lopičić, Mevlida Muratović, Saša Čađenović, Veselin Vučković, Lidija Vukčević, Branislav Mićunović, Damir Šehović i Zoran Pažin.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još