Studenti su uvijek bili podrška demokratskoj, razvijenoj i modernoj Crnoj Gori

 Studenti su uvijek bili podrška demokratskoj, razvijenoj i modernoj Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom 4. aprila – Dana studenata, svim studentkinjama i studentima u Crnoj Gori, i onima koji studiraju u inostranstvu, najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalje uspjehe.

Čestitku predsjednika države prenosimo integralno.

„Ovaj dan simbolizuje borbu studenata za svoja prava i za odbranu autonomije univerziteta, dan kada je 4. aprila 1936. Cetinjanin Žarko Marinović, student Beogradskog univerziteta, za te ciljeve dao svoj život.

Danas, na sreću, nijesu potrebne takve žrtve. Ali, ovaj datum osim što podsjeća na taj podvig, obavezuje sve napredne snage društva, prevashodno vas, članove studentske zajednice, da istrajavate na zaštiti svojih prava i na odbrani najboljih društvenih vrijednosti, da budete nosioci kritičke misli i nosioci svega što je progresivno.

Novo vrijeme uvijek nosi nove izazove, koji trebaju nove ljude, sposobne da daju prave i pravovremene odgovore. Siguran sam da svako od vas vidi sebe, svoje mjesto i ulogu u tim novim procesima. Vama takva uloga objektivno, s dobrim razlogom, i pripada.

U nastojanju da ponudite odgovore na savremene izazove, i spremnosti da našu državu svojim znanjem i zalaganjem učinite boljom i bogatijom u svakom pogledu, uvijek možete računati na punu podršku. Ova obaveza vam objektivno pripada, jer vrijeme koje dolazi je vaše vrijeme. A samim tim, vaša je i odgovornost.

Danas je naše društvo suočeno s mnogim problemima. Kao i cijeli svijet u borbi smo s koronavirusom, koji je mnoge porodice ostavio bez svojih najbližih. I proces rada na univerzitetima prilagođen je tim novim okolnostima, što zahtijeva i od vas mnogo više napora i odgovornosti. Uvjeren sam da ćete, uprkos tim teškoćama, uspjeti da kvalitetno i sveobuhvatno usvajate nova znanja, neophodna za stručno obavljanje poslova u profesijama koje ste odabrali.

Pored globalnih, postoje i izazovi koji su samo naši. Crnogorsko društvo je nažalost izloženo raznim pokušajima negacije njegovih najvećih vrijednosti. Atakuje se na građanski karakter naše države, na njen multireligijski i multinacionalni sklad, na

tekovine antifašizma. To su temelji naše savremene države, bez kojih nema demokratske, razvijene i moderne evropske Crne Gore, a bojati se ni Crne Gore uopšte. Studenti su uvijek bili podrška upravo takvoj Crnoj Gori, jer su svojim bićem i sviješću u svim vremenima na strani onoga što je progresivno i humano.

Dragi studentkinje i studenti,

Duboko sam uvjeren da ćete svoju ulogu čuvara i nastavljača naše moderne evropske države i promotera inoviranih znanja i vještina, u potpunosti iskoristiti za utemeljenje i izgradnju boljeg i naprednijeg društva. Jer, biti student – znači doprinositi progresu i biti odgovoran za budućnost svog naroda i svoje države. Neka vaši studentski dani, stečeno obrazovanje i stručnost budu sigurna zaloga budućnosti naše Države! Još jednom – čestitam vam Dan studenata!“

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još