Stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu 35 odsto

 Stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu 35 odsto

Prosječna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu je 2020. godine bila 35,1 odsto, rekla je u Sarajevu generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Stopa nezaposlenosti mladih je u EU upola niža – 16,9 odsto, rekla je ona na predstavljanju Studije o nezaposlenosti među mladima na Zapadnom Balkanu, povodom predstavljanja Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koju sprovodi RCC, a finansira EU.

Dio krivice za stanje na Balkanu se može pripisati pandemiji koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, „ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama“, rekla je Bregu.

Na konferenciji „Dajte mladima šansu“ rekla je da je 2020. godine zaposlenost među mladima u svih šest zemalja Zapadnog Balkana bila ispod 27 odsto, pri čemu postoji i dubok rodni jaz jer je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 odsto, a mladića 24,8 odsto.

Bregu je preporučila da se primeni Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu, po uzoru na program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja.

Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Džordi Karel je rekao da je EU spremna da putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA) na Balkanu podrži razvoj programa za aktiviranje mladih kroz sheme Garancije za mlade, slično onima koje su sprovedene u EU.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici mladih, ministarstava, EU i iz Međunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF) koje su partneri u tom projektu.

Izvor: N1

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još