Stigao drugi kontingent vakcina preko COVAX mehanizma

 Stigao drugi kontingent vakcina preko COVAX mehanizma

Drugi kontingent od 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka sinoć je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma.

To je druga isporuka, pošto je već u martu preko COVAX-a stiglo 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka, a dodatne količine različitih vakcina protiv koronavirusa očekuju se od COVAX-a u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene su od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović poručila je građanima da je Astra Zeneka bezbjedna, efikasna i kvalitetna kao i sve druge vakcine protiv koronavirusa i pozvala ih da se obavezno vakcinišu i na taj način zaštite sebe i druge.

„Svi koji se vakcinišu biće zaštićeni. Prilikom pojave bilo kakvih sljedećih mutagenih formi, ukoliko se i razbole neće se raditi o teškim kliničkim slikama. Koristim ovu priliku i da naglasim poseban značaj dolaska ovih vakcina za Crnu Goru kao i dodatni i ponovni dokaz velike solidarnosti, brige i prijateljstva koje zemlje Evropske unije pokazuju prema našoj državi. Posebno smo im zahvalni na ovoj, jer u ovom trenutku ne postoji važnija podrška od ove“, rekla je Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još