Stečajna uprava Montenegro Airlinesa traži 100 miliona eura od države

 Stečajna uprava Montenegro Airlinesa traži 100 miliona eura od države

Foto: arhiva FOS-a

Stečajna uprava Montenegro Airlinesa (MA) podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv države kojom traži 100.241.505 eura po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj bivšeg nacionalnog avio-prevoznika, saznaje Pobjeda.

Tužba je podnijeta 10. decembra, tri dana prije nego što je juče u parlamentu pokrenuta rasprava o stavljanju van snage ovog zakona kojim je bivša vlast odobrila državnu pomoć MA.

Od države se traži da, po osnovu članova tri, četiri, 14, 15 i 16 Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, isplati 15 miliona za poreze i doprinose, 17 miliona duga Aerodromima, za izmirenje obaveza iz prošle godine 3,8 miliona, za nabavku aviona 60,5 miliona i za restauraciju motora 3,9 miliona.

“Sve sa zakonskom zateznom kamatom od podnošenja tužbe do konačne isplate, u roku od osam dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja”, navodi se u tužbi koju potpisuju advokati stečajne uprave Mihailo Bojović i Filip J. Jovović.

U tužbi se konstatuje da je ovaj zakon stupio na snagu 30. decembra 2019. godine i da je još na snazi.

Država se ovim zakonom obavezala da bivšem avio-prevozniku ukupno isplati 143,3 miliona eura državne pomoći, što nije uradila.

“Prema evidenciji tužioca, od navedenog iznosa isplaćena je suma od ukupno 37.058.494 eura”, kaže se u tužbi.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je nedavno da država trpi svakodnevnu štetu po osnovu ovog zakona, te da je na osnovu njega podnijeto 86 tužbi.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još