Stav direktora škola: Ministarstvo nije smjelo staviti sve direktore u istu ravan

 Stav direktora škola: Ministarstvo nije smjelo staviti sve direktore u istu ravan

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Danu je saopšteno da će na osnovu rokova koji su predviđeni novim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju biti izabrani direktori i pomoćnici direktora obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

Članom 143 izmijenjenog zakona, koji je usvojen u parlamentu, propisano je da će se izbor direktora u svim javnim ustanovama, u skladu sa ovim zakonom, izvršiti u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ovog propisa.

Direktori škola sa kojima je Dan razgovarao ističu da ministarstvo nije smjelo staviti sve direktore u istu ravan, već je trebalo da analizira njihov rad.

“U samim izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju propisani su rokovi za izbor direktora škola i njihovih pomoćnika. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta upoznaće javnost sa daljom dinamikom rada nakon što zakon koji su poslanici u Skupštini Crne Gore izglasali u četvrtak stupi na snagu. Depolitizacija školstva je jedna od misija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na kojoj predano radimo. Cilj nam je da struka, znanje i kompetencije budu jedini kriterijum kojim ćemo se voditi pri selekciji direktora i njihovih pomoćnika. Smatramo da bi stručne komisije trebalo da vrše izbor direktora i njihovih pomoćnika, služeći se, gore navedenim, objektivnim kriterijumima”, saopštili su iz ministarstva.

Direktorica OŠ „Pavle Rovinski“ Dijana Kuzmanović Laković kazala je za Dan da ovakav način smjene svih rukovodilaca škola nije dobar za obrazovni sistem.

“Da li sve direktore i pomoćnike direktora treba staviti u istu ravan, bez obzira na profesionalne reference, dosadašnja postignuća i doprinos razvoju obrazovnog sistema? Ne mislim ni da je tajming za to dobar. Privodi se kraju veoma zahtjevna nastavna godina, na koju tek treba praviti osvrt i analizu u svrhu izrade akcionih planova za unapređenje pojedinih oblasti nastavnog procesa. U svakom slučaju, smatram da je trebalo razmatrati pojedinačni doprinos rukovodilaca razvoju ustanova kojima rukovode”, rekla je Kuzmanović Laković.

Direktorica podgoričke gimanzije „Slobodan Škerović“ Zoja Bojanić Lalović ocijenila je da je rasprava poslanika prije usvajanja zakona ogolila razloge za njegovo donošenje.

“Riječ je o diskriminaciji na političkoj osnovi. Najmanje što se moglo očekivati je da uz predlog zakona stoji analiza rezultata rada pojedinih obrazovno-vaspitnih ustanova, analiza uspjeha učenika i doprinosa nastavnika, da se novi eksperti upoznaju sa načinom radau toku kovid krize i metodama učenja u novim uslovima, prilagođavanju rasporeda mjerama zaštite od pandemije i načinom na koji su učenici podržani. Izloženi su prijetnjama, ignorisanju ministarstva, zanemarivanju najboljih rezultataučenika i nastavnika na državnim takmičenjima, jer „najvažnije je smijeniti direktore i pomoćnike“. Ovim zakonom šalje se jasna poruka da je Crna Gora postala društvo kojem je politička osveta važnija od kvaliteta i znanja. To je cijena koju neće platiti samo 400 prosvjetnih radnika, nego čitavo društvo”, navela je Bojanić Lalović.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović smatra da je neutemeljeno da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu od luku il i to čini na predlog određene komisije.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da je nakon izmjena zakona ostala polovina rješenje kada je u pitanju izbor direktora škola.

“I dalje smo u situaciji da predstavnici zaposlenih nemaju makar polovinu članova u školskim odborima. A vaspitno-obrazovne ustanove upravo su kuća nastavnika i učenika. Škola i vaspitno-obrazovni proces su naša sudbina i poziv. Ovako konstatujem da iz jednog izrazitog političkog okruženja prelazimo u pluralno političko okruženje. Ono što je DPS radio destljećima pokušava se popraviti sličnim metodama. To me podsjeća na revolucionarnu pravdu i partijske komitete pedesetih godina prošlog vijeka”, rekao je Savović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još