Stana Tomašević Arnesen – Drugarica i dama, poruka i pouka

 Stana Tomašević Arnesen – Drugarica i dama, poruka i pouka

Omaž Stani Tomašević Arnesen upriličen je u Domu revolucije u Baru, povodom 100 godina od njenog rođenja. O liku i djelu jedne od najpoznatijih revolucionarki, prvoj jugoslovenskoj diplomati, našoj sugrađanki, koja je nakon rata postala ambasadorka SFRJ u Norveškoj govorili su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, diplomata Nebojša Kaluđerović i predsjednik UBNOR-a Bar Đuro Marković, a program je vodio Dragan Mitov Đurović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević podsjetio je da je barska opština kolijevka organizovanog otpora fašizmu u Crnoj Gori i mjesto prve oslobođene teritorije u okupiranoj Evropi.

„Crmničke partizanske snage na Virpazaru su razbile garnizon italijanskih vojnika. Nakon toga, Barani su se borili širom bivše Jugoslavije i ostavljali svoje živote u klancima Sutjeske, Neretve, nebrojenim bitkama od Vardara do Triglava, tokom oslobođenja opsjednute zemlje. Istinska heroina Drugog svjetskog rata, kojoj posvećujemo današnji događaj, je Stana Tomašević, rođena u našem gradu 28.aprila 1921.godine. Učiteljsku školu pohađala je u Kosovskoj Mitrovici, Cetinju i Sarajevu, a od avgusta 1940.godine je radila kao učiteljica u selima kod Pljevalja, gdje ju je zatekao početak Drugog svjetskog rata. Nije puno razmišljala, znala je šta joj je činiti. Nije imala ni 20 godina kada je pošla u partizane. Već jula 1941.godine primljena je u članstvo Komunističke partije Jugoslavije“, kazao je Raičević.

„Nasmijana, sa dva reda blistavih, bijelih zuba, zadirkivala je oca, majku, sve nas redom, kao što je uvijek činila. Sa francuskom beretkom na glavi, kakve su nosili đaci u učiteljskoj školi, kao obavezan dio školske uniforme, grlila nas je i ljubila“, govorio je poslije rata, podsjeća Raičević, njen brat Nebojša.

Stana Tomašević Arnesen bila je jedan od prepoznatljivih likova Drugog svjetskog rata – hrabra i odlučna. O njenom životnom putu se, uglavnom sve zna, ali se, kako kaže predsjednik Opštine Bar, najbolje pamte neobične priče koje izdvajaju ljude i čine ih posebnim.

„O Stani je takvih priča na pretek. Takva je i on iz 1941.godine godine sa Cetinja – kada je buknuo ustanak, ostala je u glavnom gradu Crne Gore kao član biroa mjesnog komiteta i učestvovala je u mnogim akcijama, štampanju ilegalnih vijesti,pripremanju hrane za zatvorenike i partizane… Sve muškarce starije od 15 godina Italijani su željeli internirati u logor, ali su ih nadmudrili Cetinjani , među njima i Stana. U velikoj zavjeri učestvovao je čitav grad – djeca su skakala na italijanske kamione i izbacvale hleb i konzerve za borce ij zatvorenike, dok su djevojke zagovarale stražare i brojale mitraljeska gnijezda po gradu, a starije žene pripremale su hranu. Izlazak 400 interniraca organizovan je istog dana i niko ih nije odao“, kazao je Raičević.

Fotografija Stane Tomačević Arnesen koju je napravio britanski ratni fotograf Džon Talbot, simbola antifašističke borbe, obišla je svijet i postala simbolom evropskog antifašizma.

„Fotografija sa njenim likom nalazila se na letku koji su engleski avioni bacali iznad okupiranih zemalja, sa pozivom omladini Evrope da slijede primjer omladine Jugoslavije“, kazao je predsjednik Opštine Bar.

Nakon rata bila je prva žena ambasadorka Jugoslavije.

„Godine 1963., na prijedlog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, prešla je u diplomatsku službu u Norvešku. U Oslu su je dočekali kao starog poznanike, a novine su donijele naslov „Dobro došli, po drugi put, u Norvešku“, jer je prvi puz bio u vidu fotografija sa letaka“, naveo je Raičević, zaključivši da se Bar ponosi činjenicom da je jedna takva partizanka rođena u našem gradu i da ga nikada nije zaboravila, o čemu svjedoče mnogobrojne posjete.

Vrijeme diplomatskog angažmana Stane Tomašević Arnesen je, kako je kazao Nebojša Kaluđerović , tražilo ljude posebnog kova.

„To je doba kada je Jugoslavija ozbiljno izašlla na svjetsku političku scenu, postala lider trećeg svijeta, i uticajan i cijenjen akter u međunarodnim odnosima“, kazao je Kaluđerović, dodavši da su crnogorski predstavnici u jugoslovenskoj diplomatiji u to vrijeme ostavili poseban i neizbrisiv pečat.

„Da nije prerano otišla siguran sam da bi kao eminentni i cijenjeni diplomata zasigurno dala svoj dodatni doprinos službovanjem na važnim diplomatskim adresama. Crna Gora mora da sa posebnim pijetetom  uvažava i čuva uspomenu na takve veličine“, istakao je Kaluđerović, zaključivši da je Stana Tomašević bila „i drugarica i dama“, „i poruka i pouka“.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još