Šta je urađeno u godini kada je korona blokirala ekonomiju, gdje je uloženo oko 7.000.000 eura

 Šta je urađeno u godini kada je korona blokirala ekonomiju, gdje je uloženo oko 7.000.000 eura

Iako je godina iza nas finansijski bila teška, suštinski veoma neizvjesna, opština Bar uz podršku Vlade u kapitalne projekte je uložila oko 7.000.000 eura. Za tekuću godinu planiran je približno isti iznos za investicije  koje će poboljšati uslove života u Baru. Jedan od prioriteta izvršne vlasti u Baru je da preko 10.000 stambenih objekata, i na stotine turističkih, u naseljima između Bara i Ulcinja dobiju sa česme vodu za piće preko mreže Regionalnog vodovoda, kao i rješavanje pitanja otpadnih voda.

Šta i koliko se uradilo u opštini Bar u godini koju je obilježila ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, koje značajne, kapitalne investicije su obilježile 2020., koji su projekti u fokusu tokom tekuće godine,  za Portal Bar govori predsednik Opštine Dušan Raičević koji ističe: “U ovoj izazovnoj godini, sa aspekta ostvarenja Budžeta, lokalnih finansija, uspjeli smo da obezbjedimo dovoljno sredstava da isplatimo obaveze.”

Izgradnja nadvožnjaka koji spaja urbano jezgro i Bjeliše privodi se kraju, Foto: Dejan Vukić

– Zadovoljan sam što smo stvorili finansijske pretpostavke da sve ugovorene obaveze do kraja 2020. godine izmirimo. Obaveze prema izvođaču radova, najvrednijeg infrastrukturnog objekta – nadvožnjaka koji spaja urbani centar sa naseljem Bjeliši, a finansira se isključivo iz sredstava lokalnog budžeta privodi se kraju. Vrijednost projekta je 1.580.000 eura. Isplaćeno je preko 1,5 miliona eura. Narednih dana očekujemo početak radova na izgradnji pristupne saobraćajnice kružnog toka koji treba da riješi saobraćajnu problematiku Bulevara Revolucije i Ulice Rista Lekića, kaže Raičević, ističući da će u narednih 90 dana biti završeni svi radovi definisani drugom fazom – pristupne saobraćajnice, parking prostori.

„U ovoj izazovnoj godini s aspekta ostvarenja Budžeta, lokalnih finansija, uspjeli smo da obezbjedimo dovoljno sredstava da isplatimo sve obaveze, obaveze prema izvođačima radova“, navodi predsjednik Opštine.

Kroz Strateški plan od 2020.-2025. godine, delegirani su projekti, sa jasnim izvorima finansiranja, čime je Opština Bar trasirala put kako i na koji način da se realizuju.

„Naša prioriterna želja jeste ravnomjeran razvoj svih 12 mjesnih zajednica. Projekti koji su realizovani i koji će biti završeni do ljeta rezultiraće da Barska rivijera ima drugačiju, mnogo bolju turističku ponudu kad su u pitanju infrastrukturni, a i smještajni kapaciteti visoke kategorije“, obećava predsjednik Opštine Bar.

Podsjetimo, 2020. godina je započeta radovima na Velikom Pijesku, u Ulici Bratstva i jedinstva koja danas može zadovoljiti  standarde turističkog mjesta.

Saobraćajnica po standardima turističkog mjesta na Velikom Pijesku, Foto: Arhiva

„Za manje od tri mjeseca završeni su radovi na predmetnoj trasi u dužini od 650 metara, čija vrijednost iznosi oko 310.000 eura, a sredstva su obezbijeđena iz opštinskog budžeta. Najprometnija ulica na Velikom Pijesku koja povezuje Jadransku magistralu sa obalom osposobljena je  za bezbjedan i nesmetan saobraćaj vozila i pješaka,  a postavljena hidrotehnička instalacija je preduslov za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja ovog dijela naše opštine. Postavljena je i javna rasvjeta u vrijednosti od 28.991,60 eura, kazao je Raičević.

Prema njegovim riječima, vrijedno se radi u Sutomoru u pravcu realizacije prve faze izgradnje šetališta.

– U saradnji sa Morskim dobrom i Upravom za javne radove stvaramo pretpostavke za realizaciju druge faze, izgradnju trga, a ovi projekti učiniće da Sutomore promjeni opis turističke destinacije, dobije moderan izgled. Paralelno sa ovim radovima,  u toku je adaptacija i rekonstrukcija starih hotela “Korali” i “Inex” što će učiniti ovo mjesto atraktivnijim, bolje pozicioniranom na turističkoj mapi. Takođe, u saradnji sa Morskim dobrom ugovorili smo izgradnju šetališta u Čanju (dužine oko 1 kilometra). Planirano je da Čanj u narednom periodu  bude potpuno drugačija turistička destinacija s obzirom da se već  vrijedno radi na izgradnji turističkog rizorta, a adaptiraju se i objekti bivše “Biserne obale”. U Virpazaru  se rekonstruše stari hotel “13.juli”  koji će prema projektu imati četiri zvjezdice, i upotpuniti sadržajnost ponude ovog kraja, navodi Raičević.

Vrijedno se radi u Sutomoru u pravcu realizacije prve faze izgradnje šetališta, Foto: Arhiva

Tokom 2020. radilo se na uređenju javnih površina u gradu. Realizovan je jedan od planirana dva parka, park  u blizini  Sportske dvorane “Toplica”.  Završen je most preko rijeke Rene.

– U Šušnju se radi na završetku saobraćajnice koja će povezati kružni tok i unutrašnjost  naselja Ilino uz kompletnu prateću infrastrukturu. Investicija je vrijedna oko 280.000 eura. Takođe, radi se na saobraćajnicama koje treba da povežu Jadransku magistralu sa lokalitetima kod OŠ “Anto Đedović”, kaže predsjednik Opštine Bar.

KAPITALNI PROJEKAT U OBLASTI POLJOPRIVREDE

Uz turizam, poljoprivreda je jedna od strateških privrednih grana Opštine Bar. Kasnilo se kad je u pitanju završetak Kuće maslina, površine  blizu 1.100 m2. Projekat je vrijedan oko 1.000.000 eura, a finansira ga Vlada iz kapitalnog budžeta.

Kuća maslina, Foto: Arhiva

– Završeni su građevinski radovi na Kući maslina u Starom Baru, najvrijednijem projektu u oblasti poljoprivrede. Objekat će biti Kuća svih maslinara Crne Gore. U toku je tehnički pregled samog objekta. Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati podršku ministarstva poljoprivrede oko opremanja objekta i stavljanja u funkciju objekta, kazao je Raičević naglašavajući da bi Kuća maslina trebala biti u funkciji u prvoj polovini ove godine.

Kuća maslina, navodi Raičević,  će biti svojevrstan centar za edukaciju, ali će i pružiti dodatnu vrijednost turističke ponude Starog grada Bara gdje će posjetioci moći prezentovati kako se pravi ekstradjevičansko maslinovo ulje i ostali proizvodi.

VRAĆAMO ŽIVOT U ZIDINE STAROG GRADA

– U saradnji sa Ministarstvom kulture u Starom gradu su uložena značajna finansijska sredstva u valorizaciju objekata unutar zidina grada. Otvoren je prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, u Palati 85 koja je posebno adaptirana. Kreativni hab je prije svega namijenjen za primijenjenu umjetnost, vajarstvo. Zvanično će početi sa radom početkom godine. Koncept Ministarstva kulture jeste da kreativni umjetnici iz Bara  i Gore Gore, regiona ovdje mogu  da pokažu šta znaju i umiju. Vrijedno se radi na rekonstrukciji Arhiepiskopske palate, podignute u 14. vijeku, koja će nakon sanacije enterijera otvoriti vrata budućeg Arheološkog muzeja grada Bara. Značajna sredstva se ulažu u objekte Starog grada, jer nam je cilj da vratimo život u ovaj dragulj kulture Bara, kazao je Raičević.

U Palati 85 otvoren prvi kreativni hab u Crnoj Gori, Foto: Arhiva

TREĆINA OPŠTINE BAR BEZ IZGRAĐENE VODOVODNE I KANALIZACIONE MREŽE

Raičević je na početku mandata najavio da će mu prioritet u radu biti da žitelji “bezvodnih naselja” u svojim objektima sa česme dobiju vodu za piće. Do sada planirano je realizovano u naselju Sveti Ivan.

– Želja ove lokalne uprave jeste da konačno riješimo pitanja vodosnabdijevanja, jer je skoro trećina naše opštine bez izgrađene vodovodne i kanalizacione mreže. Krajem januara započeta je  druga faza radova na vodosnabdijevanju naselja Sveti Ivan. Posao, vrijedan 109 hiljada eura. Početkom juna pitka voda je potekla u preko 200 domaćinstava koja su  priključena na vodovodnu mrežu, kaže Raičević.

Potpisivanjem sporazuma između Opština Bar i Ulcinj stvoreni su preduslovi za vodosabdijevanje turističkih naselja, Foto: Arhiva

Posljednjih dana decembra, predsjednici dvije opštine Ljoro Nrekić i Dušan Raičević potpisali su Sporazum kojim Ulcinj i Bar prenose na Vladu i Regionalni vodovod aktivnosti izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sa postrojenjem za tretman otpadnih voda za naselja Dobre Vode, Veliki pijeska i Utjeha u Baru i Kručama u opštini Ulcinj. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić i predstavnik kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Podgorici Radoslav Ralević.

– U tim naseljima ima preko 10.000 objekata za stanovanje. Rješavamo višedecenijske probleme značajnog dijela barske opštine, koja su do sada bila bez izgrađene vodovodne i kanalizacione mreže, kazao je Raičević. Projekat je vrijedan 12 miliona eura , a biće realizovan kroz kreditno zaduženje preko  Regionalnog  vodovoda.

PRIJE PUT KA ALBANIJI, NEGO PREKO SUTORMANA

Značajna sredstva se ulažu u putnu infrastrukturu.  

– U 2020. uz  podršku iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore, i od značajnijih sredstava opštinskog kapitalnog budžeta Opštine Bar, uspjeli smo da zaokružimo ciklus oko 7.000.000 eura vrijednosti investicija u prošlog godini. Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da realizujemo projekte u tekućoj godini, u sličnom iznosu. Takođe, Opština Bar očekuje podršku u 2021. od kapitalnog budžeta Vlade jer je kandidovan značajan broj projekata. Dugogodišnja inicijativa koja je konačno dobila podršku Vlade je rekonstrukcija i prekategorizacija putnog pravca R28 od Virpazara preko Sutormana do Bara, i R 29 od Jadranske magistrale preko Mrkovskog polja do Vladimirskih Kruta. Stvorili smo  jasnu pretpostavku da se počne sa realizacijom ovih projekata. Budžetom za tekuću godinu planirali smo sredstva za eksproprijaciju zemljišta za realizaciju projekta, a sa radovima će se početi ove godine. Do sada po dostavljenim informacijama Uprave za saobraćaj za put R29  izrađena je projektna dokumentacija i završena revizija projektnog rješenja, zato je realno očekivati da se prvo krene sa tim putnim pravcem, kazao je Raičević i izrazio nadu  da se stvore pretpostavke kako bi u ovoj godini imali projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju puta R28.    

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja