Šta je pozadina prekida sjednice Skupštine Opštine Bar?

 Šta je pozadina prekida sjednice Skupštine Opštine Bar?

Šta je razlog prekida 24. sjednice Skupštine opštine Bar koja je započela danas, jasnog odgovora nema iz partija vladajuće koalacije u gradu. Nakon proceduralne reakcije odbornika Ljubomira Vukoslavčevića (Biram CG) da zasjedanje SO Bar prekine zbog navodno njihovih neophodnih konsultacija, predsjedavajuća Milena Božović iz iste partije kazala je da će se sjednica prekinuti i shodno pravilniku nastaviti u roku od 30 dana.

Nakon najave prekida sjednice reagovala je Branka Nikezić iz DPS, koja je pitala predsjedavajuću Božović na koju se tačku dnevnog reda odnose neophodne konsultacije ako se već prekida sjednica, jer sve to „lijepo piše u poslovniku“, ali odgovor nije dobila.

Božović, koja je na čelu zakodavne vlasti u Baru, nije odgovorila na pitanja novinara nakon sjednice sjednice Skupštine, tako da je danas građanima ostao nepoznat razlog prekida, kao i datum nastavka 24. sjednice SO Bar.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je za naš portal istakao da je „ono što je suštinski važno je da su danas, uz konstruktivnu diskusiju, usvojeni bitni dokumenti – zaključak kojim se obezbjedjuje pomoć firmama koje su stradale u požaru, Cerovo i Femić Co ali njihovim radnicima kao i odluka o istupanju Opštine Bar iz Vodacoma koja će finansijski rasteretiti Opštinu“.

„Očekuje nas usvajanje još nekoliko važnih dokumenata za funkcionisanje lokalne uprave, ali i za građane Bara kao što je Strategija zapošljavanja u opštini Bar za period 2021-2025. godine“, kazao je Raičević uz podsjećanje da je sjednica Skupštine prekinuta na insistiranje kluba odbornika Biram Crnu Goru, jer su im unutar kluba bile potrebne dodatne konsultacije o kojima nijesu željeli da upoznaju odbornike i javnost „zato preporučujem da odgovore potražite kod njih“.

Prekid današnje sjednice lokalnog parlamenta prokomentarisao je i nezavisni odbornik Savo Pavlović, koji kaže da su trenutno moguća dva scenarija.

„Pretpostavljam da će partija Biram Bar ili tražiti prekompoziciju vlasti ili raskid koalicije radi zakazivanja novih lokalnih izbora“, kazao je za Portal Bar Pavlović.

Predsjednik Odborničkog kluba Socijaldemokrata Stefan Šušter za Portal Bar je naveo da je do prekida sjednice SO Bar „došlo uz kršenje Poslovnika Skupštine Opštine Bar od strane predsjednice, a na inicijativu njenog odborničkog kluba Biram Bar“.

„Ono što je začuđujuće je što odbornici u lokalnom parlamentu nijesu upoznati sa tim koje su to konsultacije i između koga uzrokovale prekid današnje sjednice, niti kada će se sjednica nastaviti. U svakom slučaju smatram da ovakva praksa nije dobra i da se ubuduće mora voditi računa o poštovanju Poslovnika SO Bar, što je karakterisalo rad Skupštine u prethodnom periodu, a na čemu ćemo posebno insistirati“, kazao je Šušter.

Na današnjem zasjedanju usvojene su četiri tačke dnevnog reda: Predlozi Odbora za izbor i imenovanja, zatim Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora doo „Lovstvo“ Bar o izboru izvršnog direktora, kao i dvije tačke koje je kao dopunu dnevnog reda predložio predsjednik Opštine Dušan Raičević: Predlog zaključaka o oslobađanju obaveza plaćanja lokalnih javnih prihoda kompanija „Femić Co DOO“ i „Cerovo DOO“ i Predlog Odluke o prestanku svojstva člana privrednog društva „Vodacom“ DOO Tivat.
Odbornici su dali saglasnost da se Marko Brnjada izabere za izvršnog direktra d.o o. „Lovstvo”.

Obrazlažući predlog, Reka Ličina je podsjetio da je do sada Brnjada bio vd direktora, da je imao zapažene rezultate i da je bio izuzetno vrijedan. – Brnjada je pripremio plan i program za ovu godinu, i na vrijeme je spojio sve kockice. Rezultati ovog preduzeća su na visokom nivou, nema nikakvih manjkavosti, svi papiri postoje i mogu biti dostupni svima koji to žele. Siguran sam da će „Lovstvo” ići uzlaznom linijom. Brnjada takođe ima dobru saradnju i sa ino lovcima. Tvrdim da nema nijedne primjedbe na njegov rad – kaže Ličina.

Odbornik Momčilo Leković (Demokrate) mišljenja je da se u sklopu ove odluke trebalo da se nalaze kao prilog prijava o slobodnom radnom mjestu i zapisnik sa sjednice Odbora direktora. 

„Mi to nismo dobili. Nije strašno, ali mislim da treba da bude do kraja transparentno. Što se tiče broja kandidata, da kažem da u Baru jedino može Brnjada da obavlja ovaj posao, i neka bude tako, jer očigledno da se samo on prijavio na konkurs. Po tome se to može tako zaključiti“, kazao je Leković.

Oglasile se Demokrate

Iznenadni prekid današnjeg zasijedanja, nakon samo par tačaka dnevnog reda, kako je istakao predsjednik odborničkog kluba Demokrata Momčila Lekovića „ostavio je većinu odbornika u čudu, a reklo bi se ponajviše odbornike DPS-a koji posle dužeg vremena u barskom parlamentu nemaju nadmoć kakvu su godinama imali“.

„Samo jedna održana sjednica Skupštine opštine u 2021. godini nagovještavala je da među koalicionim partnerima ne cvjetaju ruže, a današnji prekid druge ovogodišnje sjednice nagovijestio je totalni raspad koalicije koji je sada definitivno na pomolu. Očigledno je da i jedni, i drugi i treći opštinu Bar i njene građane u ovom trenutku tretiraju kao taoce, bez hrabrosti da izađu na prijevremene izbore i izmjere podršku koju imaju odnosno nemaju u ovom gradu. Ističemo da u trogodišnjem upravljanju barskom opštinom, svaki konstituent vlasti mora podnijeti jednako breme kada je vladanje u pitanju, bez izuzetaka. Uvjek smo isticali da samo otklon od politike DPS-a i obavezivanje da se sa Demokratskom partijom socijalista neće praviti bilo kakva predizborna i postizborna koalicija, za ovaj grad može značiti dobro i boljitak. Zajednički cilj svakog političkog subjekta koji misli dobro ovom gradu mora biti smjena DPS-a i svađalačke politike koju ova partija vodi i zagovara“, naveo je u saopštenju Leković.

Biljana Dabić/Sonja Jovanović

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još