Šta je pozadina ostavke Emila Kukalja?

 Šta je pozadina ostavke Emila Kukalja?

U sijenci ostavke dosadašnjeg direktora Turističke organizacije Bar Emila Kukalja ostao je Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom TO za 2022. godinu koji je na 29. sjednici Skupštine opštine Bar “prošao kroz iglene uši”.  Odbornici lokalnog parlamenta su  ovu tačku dnevnog reda usvojili  sa 11 glasova „za”, a protiv je glasalo deset odbornika.  Uzdržanih nije bilo, ali Kukalju je  očigledno “presuđeno” ranije uz preporuku da podnese ostavku.

 Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta  je ublažen  “optužni predlog” protiv Kukalja nakon što je on Izvršnom odboru TO podnio ostavku pa se od optužbi da je počinjeno krivično djelo „kvalifikovao“ propust.

 Miloš Fuštić je kazao  da mu je žao što je Emil Kukalj podnio ostavku na mjesto direktora TO Bar, jer je, prema njegovim riječima, bio profesionalac, i upitao kolege iz Biram Bar da li je protiv Kukalja podnijeta krivična prijava, ili je cilj bila samo ostavka.Na konkretno pitanje iz redova opozicije –  jesu li podnijli krivičnu prijavu protiv Kukalja iz partije Biram Bar su odgovorili da su oni tu da ukažu na propust.

Ljubo Vukoslavčević (Biram Bar)

Dok su  riječi odbrane dolazile iz redova opozicije, kao i pozitivne kritike na rad Emila Kukalja, iz redova DPS su mišljenja da je ostavka “lični čin o kome se ne raspravlja”  naglašavajući da je na dnevnom redu Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije za 2022.

Kukalju je, pak,  iz redova opozicije zamjereno što nije izašao za Skupštinsku govornicu.

– Ovaj program je trebao da nam predstavi  gospodin Emil Kukalj.Do unazad dva sata Kukalj je sjedio blizu nas, a  sad je odjednom čovjek  otišao, kazao je Momčilo Leković (Demokrate) naglašavajući da  neriješena pitanja  moraju da se riješe.

-Ja sam već ranije rekao da će on biti kolateralna šteta dogovora DPS i partije „Biram Bar”. Evo, to se danas definitivno i potvrđuje. Siguran sam da se ovdje ne radi samo o tome što je uradio Kukalj u poslednjih mjesec, ili dva, već da postoje neki dublji razlozi za ovakvu odluku, ukoliko se ona uopšte uspostavi tačnom. Gospoda iz „Biram Bar” su se debelo zapetljali sa ovim pitanjem, kazao je Leković uz podsjećanje ako se  govori o nepočinstvima, ista se trebaju prijaviti. Leković je  kolege  iz Biram Bar uputio na Krivični zakonik i Član 254 „Obaveza prijavljivanja krivičnog djela“.

Miloš Šušter (URA)

Miloš Šušter (URA) je mišljenja da je Kukalj vrlo ozbiljno radio svoj posao.

– Suština je sledeća, izvršni odbor i skupština TO usvojili su ovaj program koji smo danas razmatrali. Skroman, pametan i mlad čovjek bio je meta, jer oni koji drže do sebe i ne slušaju naređenja, posebno naopaka i na štetu grada, da su znali s kim imaju posla nikad ga ne bi postavili. On je to rekao u jednoj rečenici, da su ga koštali svega ovoga principi. Nije u redu to što ste napravili, jer to je šteta ne samo za TO, već i za grad. Takav potez može djelovati demotivišuće  na sve one koji bi svojim znanjem htjeli da učine grad boljim, kazao je Šušter. Kolegama iz Biram Bar poručio je da „nije u redu to što ste napravili“. Šušter je dodao :” Sada se raspravlja o tome što je čovjek uplatio pare po odluci koju je donio Izvršni odbor. I ovdje piše datum iz jula 2021.godine”.

– Nešto je drugo posrijedi… Time se ja neću baviti, ali mi je krivo kad gubimo najbolje ljude, a Emil Kukalj je jedan od najboljih iz svoje generacije. Zato mi je žao i to niste smjeli napraviti. Vi te razloge nećete nikad objasniti, a žao mi je što su gospoda iz DPS-a ovo dozvolila. To će vas koštati na izborima jer ko gubi najbolje sa najgorima ne može napraviti uspjeh, kazao je Šušter.

Nezavisna odbornica, Slavica Adžić, podržala je diskusiju Šuštera.

– Ako se ukazuje na nepravilnosti, zašto kolege iz „Biram Bar” ne saslušaju kolege iz Demokrata, koji ukazuju na krivični zakon, i ako ste primijetili neke nepravilnosti, zašto to niste prijavili? Da li ste se zadovoljili samo ostavkom čovjeka? Ako smatrate da organi i dalje ne preduzimaju aktivnosti, zašto onda ostavka? Da li je cilj bio samo ostavka Kukalja, ili je u pitanja neka trgovina – pitala je ona.

Odbornik Ljubo Vukoslavčević (Biram Bar) pitao je da li kolege odbornici očekuju da oni ćute na ono što vide, i da na to ne reaguju.  

-Biram Crnu Goru neće dozvoliti da se novac troši po Kukaljevom ličnom nahođenju, naveo je Vukoslavčević  dodajući da u toj partiji  “računaju da će organi i institucije odraditi svoj posao”.

– Mi smo prije četiri godine organizovali ovu partiju na lokalnom nivou, da bi radili ono što sad radimo, a ne da donosimo loše odluke. Ja znam da mi nikad ovdje nismo digli ruku za neku lošu odluku, kazao je Vukoslavčević.

Nezavisni odbornik, Osman Đokić, tvrdi da Kukalj nije napravio ništa nezakonito.

– Natjeran je da da ostavku jer nije mogao da trpi pritisak. Ja pitam ko je Kukalju prijetio u automobilu zato što nije zaposlio određenu osobu. Ta osoba je prijavljena CB Bar. Nije ovolika hajka na Kukalja zato što je uplatio pare za novogodišnji koncert, već zato što tu osobu nije zaposilio u TO Bar. Kolege treba da znaju da se prikrivanjem krivičnog djela pravi krivično djelo. Kukalj je za radno mjesto raspisao konkurs i zaposlio najboljeg – kazao je Đokić tvrdeći da u radu Emila Kukalja nema elemenata krivičnog djela.  

-TO Bar jedno od barskih preduzeća koje „ne kuburi s parama“, konstatovala je odbornica Branka Nikezić (DPS) reagujući  iz opozicije da su „kao partija bez etike i morala“, te da su, „dopustili koalicionom partneru da ih vodi kao slijepce, da im služi kao šlauf“

-Debelo smo  pismeni u plivanju već 30 godina, pa nam  šlauf ne treba, kazala je Nikezić

 Procijenila je da je ružno da se cijela priča o Kukaljevom statusu preduprijedi na način što je rečeno da se u TO Bar pokazala „bahatost, korupcija, elementi krivičnog djela…“. Ona je navela  da odbornici „apriori osuđuju nekoga za nešto što nijesmo sigurni da je uradio, a to treba da dokažu neke druge službe koje za to postoje“.

Osim Kukalja koji je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora TO Bar, a istu danas prihvatio Izvršni odbor TO Bar,   ostavke su ranije podnijeli i sva tri člana Nadzornog odbora. Od sedam članova IO TO Bar, danas su dvojica podnijeli ostavke: Branko Vukmanović i Elvir Kalamperović.

Vukmanović je istakao da “ne može da bude dio prljave igre”: Dosadašnji direktor Emil Kukalj je častan i pošten čovjek, koji nije nanio nikakvu štetu TO Bar, već, naprotiv, unaprijedio je njen rad i ona pozitivno posluje.

-Kukalj nije član moje partrije, nije moje nacije, ni vjere, ali bih se stidio samog sebe, djece i porodice kada bih ostao dio TO Bar na ovaj način, kazao je Vukmanović.

Kalamperović je istakao “Kukalj radio časno i pošteno”:

“Radi političkih igara natjeran je i uslovljen da podnese ostavku, zbog nečijih ličnih i političkih interesa. Ne želim da budem dio toga i zato podnosim ostavku na članstvo u IO TO Bar”, naveo je Kalamperović.

Nikoleta Nikčević

Nikčević: U narednoj godini očekujemo trend rasta dolaska turista

 Na sjednici SO Bar, u uvodnom izlaganju  po tački dnevnog reda – Predlog Programa rada sa programom turističke informativne propagandne djelatnosti i finansijskim planom Turističke organizacije za 2022. godinu menadžer za promotivne aktivnosti  TO Bar mr Nikoleta Nikčević istakla je da u TO Bar u 2022. godini očekuju trend rasta broja dolazaka turista.

Nikčević je navela  da su, prilikom pripreme programa rada, bili oprezni i racionalno planirali i prihode i rashode, koji su uslovljeni dešavanjima na globalnom nivou.

Ona  je istakla da TO Bar u kontinuitetu radi na unaprijeđenju i promociji turističke ponude, a da se i ove godine pokazalo da su plivanje i kupanje glavni razlozi za dolazak turista u Bar. To, kako je naglasila, ostavlja prostora za razvijanje selektivnih vidova turizma i produžavanje sezone i poboljšanje ponude u predsezoni i postsezoni.

Najveći broj turista, kako je kazala Nikčević, ove godine bio je sa tržišta Srbije – 39,8 odsto,a slijede posjetioci iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Češke, Mađarske i Poljske.

„Ovo su naša tradicionalna tržišta, koja su ove godine bila uslovljena epidemiološkim mjerama. Anketa TOMAS, koja je rađena na tri jezika, je pokazala da su turisti uglavnom bili zadovoljni turističkom ponudom grada, odnosno krajnja ocjena je bila 1,68 – 1 je odlično, a 5 vrlo loše“, istakla je Nikčević.

Prema preliminarnim podacima Monstata, do 30. septembra u naš grad je došlo nešto više od 145 hiljada turista, koji su ostvarili milion i 242,364 noćenja.

Nikčević je naglasila da će se u narednom periodu više pažnje posvetiti društvenim mrežama, imajući u vidu njihov značaj za informisanje i promociju.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još