Šta bi mogla biti slamka spasa za preduzetnike?

 Šta bi mogla biti slamka spasa za preduzetnike?

Prema svjetskim statistikama novootvorenim firmama je potrebno tri godine poslovanja da se pozicioniraju na tržištu, a u vrijeme pandemije koronavirusa vlasnici malih preduzeća tvrde da je poslovanje u “vanrednim uslovima” još neizvjesnije i suštinski je pitanje opstanka..

„Položaj malih proizvođača je svuda izazovan. Svjetske statistike navode da 75% novih firmi ne preživi tri godine. Najprije iz razloga što se mali proizvođači, kako u procesu razvoja posla, a kasnije i u funkcionisanju, susreću sa nizom problema i teškoća. Te teškoće se odnose na manju dostupnost finansijskih sredstava, potrebu za većim marketinškim naporima u cilju ulaska na tržište, slabije komercijalne uslove koje dobijaju od distributera, slabiju dostupnost sirovina koje su po pravilu manjim proizvođačima i skuplje, teškim pronalaskom i formiranjem adekvatne radne snage“, navodi za Portal Bar preduzetnik Milan Polović koji se bavi i
finansijkim konsaltingom.

Prema riječima Polovića, jedan od najizraženijih problema, sa kojim se susreću mali proizvođači u Crnoj Gori, jeste potreba za finansiranjem potraživanja od kupaca.

„To je nešto što većina u početku, ili previdi ili potcijeni. Zbog lošije pregovaračke snage koju imaju, sa distributerima dogovaraju lošije komercijalne uslove, koji se prije svega odnose na pitanje valute plaćanja prema njima. S obzirom da distributeri značajno odlažu plaćanje robe, mali proizvođači moraju imati dostupa, dosta velika finansijka sredstva, ne samo za potrebe finansiranja materijala za izradu, plata radnika i ostalih troškova, već i za plaćanje PDV- a koji zahtijeva država“, kaže Polović.

Preduzetnik Milan Polović sa suprugom Milenom otvorio je fabriku čokoladnih pralia ChocoArt, prvu ovakve vrste u Baru, Foto: Privatna arhiva

On kao podsticaj preduzetnicima navodi da bi bilo izuzetno značajno za sve male proizvođače da se promijeni Zakon o PDV-u.

U smislu da se PDV plaća ne u momentu prodaje, već u momentu naplate proizvoda. Takođe, ograničeno tržište i izražena sezonalnost stvara probleme kako trenutnim proizvođačima, tako i mnogim poslovnim idejama koje ostanu nerealizovane. Teško proizvodne firme, zbog svojih fiksnih troškova, mogu da usmjere svoje poslovanje samo na mjesece kada ima najviše tražnje i kada je sezona. Ovo je posebno izraženo kod radno intenzivnih grana, kod kojih je neophodno angažovanje većeg broja stručnog kadra.

Smanjivanje doprinosa na zarade, koji su kod nas izuzetno visoki, (gotovo 70 % neto plate) bi uticalo i na smanjenje fiksnih troškova, i značajno poboljšalo uslove za razvoj proizvodnje koja nam je izuzetno značajna, mišljenja je naš sagovornik. 

Veliki je broj mladih ljudi, sa izvrsnim idejama, ali su ograničeni samo na mikro preduzetništvo.

„Iako postoji veliki broj značajnih kreditnih linija i preko IRF-a, IPARDA, grantova opština, grantova zavoda za zapošljavanje, ministarstava … Start up firme su ograničene samo na sredstva koja su najčešće par hiljada, pa do par desetina hiljada evra. Iako su i ta sredstva značajna i nijesu zanemarljiva, većina dobrih ideja zahtijeva daleko veće finansiranje, pa samim i ostaje nerealizovano. Smatram da bi povećavanje iznosa dostupnih sredstava za početnike i start up firme bilo veoma značajno za razvoj preduzetništva kod nas. Uvezivanjem pomoći koje recimo daju opštine (Opština Bar je kvalitetne biznis ideje podržala bespovratnim sredstvima i do 10.500 evra podrške, Zavod za zapošljavaje do 7,5 hilada evra), sa drugim kreditnim linijama, recimo IRF-a, gdje bi korisnici ta sredstva mogla da koriste kao zahtijevani sopstveni kapital sigurno bi pomoglo mnogim firmama u razvoju“, kaže Polović.

Naravno i opštine i država bi garancijama kojima bi stala iza dobrih poslovnih ideja, uz veliku transparentnost i kontrolu, pomogle razvoju proizvodnje i preduzetništva. 

„Sve kreditne institucije zahtijevaju obezbjeđenje u smislu hipoteke, garancija … a imaoci mnogih dobrih poslovnih ideja nemaju mogućnost da to obezbijede. To su samo neki od problema i izazova sa kojima se mali proizvođači susreću“, zaključio je Polović.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još