Spoj različitosti klasične i tradicionalne muzike u kompoziciji “Goro velja“

 Spoj različitosti klasične i tradicionalne muzike u kompoziciji  “Goro velja“

Profesorica muzike Zorica Vučeljić i Filip Despotović talentovan i kreativan mladić koji voli da eksperimentiše sa zvukom i muzičkim pravcima, osnovali su NVO “Melos” u okviru koje su otvorili studio i bave se muzičkom produkcijom. Ljubav prema muzici, radoznalost, strast prema istraživačkom radu i stvaralaštvu uveli su ih u eksperimentalne vode spajanja tradicionalne muzike sa savremenom. Duo Melos nedavno je objavio prvi singl “Goro velja” za koju je spot uradio Dejan Senić -“Bubulj produkcija”


Kompozicija “Goro velja” je iz opusa “filmske muzike”. Zorica i Filip, ističu, da se neće ograničiti kad su žanrovi u pitanju.
-Imamo u planu da nastavimo da stvaramo muziku sličnu ovoj, ali se time ne ograničavamo. Naprotiv, u toku je stvaranje pjesama različitih žanrova poput deep housea, EDM-a, psytrancea itd. S obzirom da eksperimentišemo sa žanrovima, vjerujemo da ćemo zadovoljiti ukuse različite publike, ističe Despotović. On objašnjava da je slušaocima data sloboda da “Goru velju” emotivno dožive što je svojstveno ambijentalnoj muzici.

  • Nisu potrebne prevelike riječi da bi se iznijela emocija. Mi smo htjeli da svaki instrument kaže nešto svoje. Zoričin vokal je iznio pravu emociju ove pjesme. Njen etno vocal je glavni instrument, a kadrovi u spotu su ispričali priču o netaknutoj prirodi Crne Gore. Spot koji je uradio Dejan Senić je upotpunio emotivni doživljaj ove kompozicije. Nakon slušanja, Dejan je svoje utiske pretočio u kadrove sniježnih crnogorskih planina. Veoma nam je drago što je ova pjesma prošla sa pozitivnim komentarima jer nam to govori da smo na dobrom putu i da ljudi žele da čuju što više ovakvih dijela, kaže Despotović.
    Tokom razgovora oni podsjećaju na početke zajedničkog rada. Njihova prva saradnja bila je na obradi pjesme “Konji vrani”od etno grupe “Zora”, čiji je Zorica član već 13 godina.
Zorica i Filip: Tradicionalnu muziku spojimo sa savremenim žanrovima čime ćemo je približiti omladini

  • „Te 2013. godine je bio naš prvi susret. Rodila se ideja spajanja različitih žanrova. Nismo imali priliku da završimo tu pjesmu zbog privatnih obaveza u tom periodu. Ponovo smo se sastali prošle godine i tokom epidemiološke situacije desilo se i nešto dobro- nastao je “Melos” u okviru kojeg smo otvorili muzički studio. Na ovaj način nam se otvorila mogućnost da eksperimentišemo pri čemu nam je izazov da tradicionalnu muziku spojimo sa savremenim žanrovima čime ćemo je približiti omladini, “ objašnjava Zorica.
    Naše stvaralaštvo ćemo, kažu Zorica i Filip, osim na YouTubeu objavljivati i na ostalim muzičkim streaming platformama kao što su: Spotify, Deezer, Itunes, Tidal, Pandora
    Kompilacije poput Budha bara veoma su tražene u svijetu. Zato ovaj duo ima želju da njihov rad bude predstavljen i van granica Crne Gore.
Duo Melos uključen je i u projekat “COMPLICITIES”

U novom aranžmanu “Poljem se vija”
Duo Melos uključen je i u projekat “COMPLICITIES”, a o čemu se zapravo radi otkrivaju:
“COMPLICITIES ( “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora – Albanija 2014/2020. programa. Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. godine, a zbog pandemije završetak projekta je produžen do juna 2021. godine. Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra”, objašnjavaju iz Melosa o kakvom se projektu radi:
“Na naše zadovoljstvo odabrali su nas za sekciju – muzika. Dopala im se ideja spajanja tradicionalne muzike sa savremenim žanrovima, a mi smo za tu priliku odabrali pjesmu ‘Poljem se vija’. U sklopu naših radionica uključena su i djeca iz dječijeg hora u okviru KUD-a ‘Jedinstvo’, čiji je dirigent Zorica.
-Do kraja maja imaćete priliku da čujete ovu pjesmu u sasvim novom aranžmanu koji nema dodirnih tačaka sa postojećim obradama, kažu Zorica i Filip.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još