Specijalno policijsko odjeljenje istražuje kanale povezanosti krijumčara i migranata

 Specijalno policijsko odjeljenje istražuje kanale povezanosti krijumčara i migranata

Foto: Biljana Dabić

Turski državljani, njih 39,  koje je crnogorska policija spriječila da ilegalno pređu iz Crne Gore u Italiju smješteni su u prihvatilište za strance  u Spužu, a u toku su istražne radnje  koje sprovodi Specijalno policijsko odjeljenje. Dvojici krijumčara, Y.R. (49) i G.E. (59), obojica iz Turske,  nakon što su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu određen je  pritvor. Na teret im se stavlja krivično djelo organizovano krijumčarenje, saznaje  Portal Bar.

U fokusu sprovođenja istrage Specijalnog policijskog odjeljenja su pored ostalog  “kanali povezanosti i organizacije  krijumčarenja ”, odnosi krijumčara i migranata,  cijene  ilegalnog ulaska u Evropsku uniju….

Oni će ostati u Crnoj Gori dok policija  od svih ne uzme izjave,  provjeri navode i podatke.

Inače njih 37, među kojima ima žena i maloljetne djece, u Crnu Goru su ušli legalno, a  dvojica  ilegalno. U proceduri za dvojicu migranata utvrđuje se čiji su oni državljani.

Međunarodna organizacija za migrante IOM pomaže crnogorskoj policiji.

U policiji saznajemo,  nakon što Specijalno policijsko odjeljenje završi  istražni dio, turskim državljanima biće dodjeljeno rješenje o otkazu boravka u Crnoj Gori.   

Podsjetimo, oni su u srijedu veče oko 19 sati iz uvale Trsteno, jedrenjakom  “Posejdon”  kojim su upravljali dvojica krujumčara, ilegalno  krenuli ka  Italiji. U četvrtak oko 4 sata,  na 50 milja od obale, crnogorska policija je zaustavila jedrenjak koji vije švedsku zastavu  i spriječila ilegalni prelazak migranata. Na jedrenjaku dugom 12 metara nalazila se  41 osoba, od kojih je 10 maloljetne djece,  najmlađe  oko  godinu dana.

 Potjera je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim.

U potjeri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar i Uprave pomorske sigurnosti.

– S obzirom na to da je bilo izvjesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime. Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena“, saopšteno je iz Uprave policije.

„Crna Gora je država koja poštuje sva ljudska prava. Sa migrantima ćemo postupati odgovorno i savjesno“, kazao je rukovodilac nacionalnog kordinacionog centra Podgorica Zoran Lasica dodajući da je urađena trijaža, nakon što su vraćeni sa otvorenog mora.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja