Spašeno sedam čeških državljana sa jedrilice koja je iz Bara plovila ka Grčkoj

 Spašeno sedam čeških državljana sa jedrilice koja je iz Bara plovila ka Grčkoj

Sedam osoba na jedrilici“Rigor’ koja je ostala bez goriva kod Ulcinja, spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) uveli su u barsku luku, na sigurno. Na jedrilici koja je u čarteru, bili su češki državljani. Oni su  jedrlicom iz luke Bar u subotu isplovili ka Grčkoj, međutim, naspram Ade Bojane ostali su bez goriva.

Angažovali su privatno lice da tankuje gorivo. Nakon toga blokirao  je i motor pa su Česi bili primorani tražiti pomoć. Zbog kvara oni su promjenili pravac i krenuli ka Baru.

Spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) dokazali su u subotu veče  svoju osposobljenost u akciji spašavanja broda “Rigor” koji je ostao bez pogona  nadomak rta Mendra kod Ulcinja, kazao je Žarko Lukšić, pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u UPSUL.

U  kasnim popodnevnima satima UPSUL primio je  informaciju od Sektora granične policije (SGP) iz Bara da se na području ulcinjskog akvatorijuma nalazi plovni objekat “koji je kontaktirao Pomorsko operativni centar sa Dobre Vode putem pomorske radio veze”.

-Oko 21:15  jedrilica nije uspjela da startuje motor i našla se u opasnosti blizu svetionika Mendra, udaljena nekih 100 metara od stjenovite obale, a manji čamac “Galeb” koji joj je dopremio gorivo, krajnjim naporima je odbijao jedrilicu od obale. Nakon primljene informacije o statusu “Rigora“,UPSUL je u spašavanje odmah iz Luke Bar uputio  spasilački čamac SAR-3 sa posadom Jasmin KokovićMarko Čejović i jedan pripadnik SGP Bar, kaže   Lukšić.

-SAR 3 je prihvatio jedrilicu u tegalj oko 22:30,  i tada su se  sva plovila bezbjedno uputila nazad u luku Bar.  Akcija spašavanja je trajala oko sat vremena, kazao je Lukšić. Prema njegovim riječima, ovo je prva ozbiljnija akcija ove godine u kojoj su učestvovali državni organi zaduženi za traganje i spašavanje na moru, a pod koordinacijom UPSUL.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još