Španija poziva Srbiju i CG na dobrosusjedstvo zbog stabilnosti regiona i evropske perspektive

 Španija poziva Srbiju i CG na dobrosusjedstvo zbog stabilnosti regiona i evropske perspektive

Vlada Španije pozvala je na mir i povratak dobrosusjedskim odnosima Srbiju i Crnu Goru reagujući na dešavanja prethodnih dana, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo srpskog ambasadora Vladimira Božovića personom non grata, a zvanični Beograd učinio isto sa crnogorskim Tarzanom Miloševićem, da bi kasnije povukao tu odluku, piše FOS Media.

Španija je prijatelj i Srbije i Crne Gore, navodi se u kominikeu Ministarstva za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju, te stoga poziva obije države na mir i dobrosusjedstvo jer su oni neophodni za stabilnost čitavog regiona i njihovu evropsku perspektivu.

Iz resora na čijem čelu je Aranča Gonzales Laja podsjećaju da su nakon raspada Jugoslavije Srbija i Crna Gora bile u državnoj zajednici do 2006. godine. Nakon održavanja referenduma i proglašenja nezavisnosti povremeno su se događale tenzije oko identitetskih tema.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je 28. novembra srpskog ambasadora Vladimira Božovića za personu non grata jer se „kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije“, zatraživši da on napusti Crnu Goru u roku od 72 sata. Istog dana recipročno je odgovorilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije protjerujući ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

Ipak, sjutradan je Srbija jednostrano povukla odluku o protjerivanju Miloševića nakon sastanka predsjednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i šefa diplomatije Nikole Selakovića, uz očekivanje da će to biti „protumačeno kao akt dobre volje“.

Stigla je reakcija Evropske komisije, odakle je poručeno da su dobrosusjedski odnosi ključni za napredovanje na evropskom putu. Komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je potez Srbije da preinači odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora i pozvao Podgoricu da učini isto.

Uprkos tome, Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o proglašavanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata, saopštili su juče iz MVP.

Izvor: FOS MEDIA/Bogdan Varagić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja