Sjutra se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja: Ukoliko neko “potone” on može i da “ispliva”

 Sjutra se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja: Ukoliko neko “potone” on može i da “ispliva”

U cilju unaprijeđenja položaja osoba sa mentalnim poteškoćama, kao i podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite mentalnog zdravlja Caritas Crne Gore je ovog mjeseca započeo kampanju „Njeguj mentalno zdravlje, a ne predrasude“. Kampanja se realizuje u okviru projekta SOCIETIES 2, koji finansira Evropska unija, a povodom obilježavanja 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, sa ciljem promocije mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

Oko 450 miliona ljudi u svijetu živi sa nekom mentalnom smetnjom. Čak dvije trećine njih nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim smetnjama često su, kažu ovim povodom iz Caritasa Crne Gore, stigmatizovane, diskriminisane, zanemarene i odbačene od strane društva, pa čak i iz kruga najbližih.

„Za njih se podrugljivo kaže da su „odlijepile, skrenule, pukle,…”. Okruženje je takođe sklono da negira postojanje njihove bolesti te ovom kampanjom želimo da ukažemo na to da su mentalne smetnje bolesti koje uz odgovarajući tretman mogu uspješno da se liječe, naročito ako se sa liječenjem započne na vrijeme“, ističu iz Caritasa.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja.

„Niko nije imun! MOŽE DA SE DESI SVAKOME! Mentalno zdravlje je takođe zdravlje, a mentalno oboljenje je oboljenje kao i svako drugo. Ukoliko neko ima problema sa mentalnim zdravljem ne znači da se neće izliječiti, već znači da mu je potrebna adekvatna medicinska pomoć kao i okruženje koje ga zbog bolesti neće stigmatizovati. Ukoliko neko “potone” on može i da “ispliva”, a ukoliko neko “uvene” ne znači da neće i “procvjetati”“, navode iz Caritasa.

U skladu sa tim ova organizacija je putem društvenih mreža i svog sajta slala poruke koje na direktan način imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti. Posteri i flajeri, koji su pripremljeni u okviru kampanje, distribuirani su građanima u Baru i Beranama.

Aktivnosti usmjerene na promociju mentalnog zdravlja realizovane su u okviru projekta SOCIETIES 2, koji realizuje Caritas Crne Gore i koji je finansiran od strane Evropske unije, a u njegovoj realizaciji učestvuju Caritas Srbije, kao nosilac projekta zajedno sa 11 partnerskih organizacija iz zemalja jugoistočne Evrope i Italije.

Pored Caritasa Crne Gore partner iz naše zemlje je i Udruženje paraplegičara Bar. SOCIETIES 2 je regionalni projekat koji ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u unapređenju tehničkih vještina i da doprinese inkluziji osoba s invaliditetom kroz podršku razvoju socijalnih usluga i socijalnog preduzetništva.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još