Sjećanje na vječitog dječaka: Sjutra se navršava 19 godina od smrti Dragana Radulovića

 Sjećanje na vječitog dječaka: Sjutra se navršava 19 godina od smrti Dragana Radulovića

Sjutra se navršava tačno 19 godina od kada je preminuo pisac za djecu Dragan Radulović. Vječiti dječak, kako ga mnogi zovu, svoj život je posvetio najmlađima. Bio je autor je brojnih televizijskih emisija, organizator književnih i muzičkih festivala, uređivao časopise za djecu, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Nije bilo djeteta koje nije učilo legendarne pjesme poput: „Gledam jednu samu lastu“, „Da ja rodim roditelje“, „Tražim poštovanje“, „Neću da porastem“.

Čitanke sa stihovima velikog čika Dragana Radulovića privlačile su kako djecu tako i starije generacije.

Bio je autor uz kojeg je ljepše i lakše odrastati. Zato ne čudi što police brojnih domova upravo krase naslovi u kojima je Radulović izlio svoju dušu i ostavio najljepše redove namijenjene najmlađim stanovnicima naše zemlje. 

„Hoću kući“, „E baš neću“, „Planeta djeteta“, „Okrpljene cipelice“, „Nemoj ovo nikom reći“ – samo su neki od naslova nastali tokom dugogodišnjeg stvaralaštva.

Bio je i omiljeni gost u mnogim domovima i to baš zahvaljujući malim ekranima i kultnim emisijama kojih se i danas mnogi sa sjetom prisjećaju.

Sve te priče koje mame i osmijeh ali i suze, pripovijedane na jednostavan način, poput zraka su svjetlosti koji miluje dušu i budi najdublje emocije.

„Nevolje malog Borisa“, „Ljubica ljubičica“ ali i „Mali veliki“ samo su neke od emisija koje su nagrađene brojnim domaćim ali i međunarodnim nagradama a uz koje su brojne generacije odrastale.

Na velikog Dragana Radulovića i sjutrašnji datum podsjećaju i u Ministarstvu prosvjete, nauke, kuture i sporta Crne Gore.

„Prošlo je 19 godina od odlaska pjesnika i humaniste Dragana Radulovića. Uz njegova književna djela i televizijske emisije odrastale su generacije djece, ali i odraslih. Najplodniji dio svoje karijere posvetio je djeci koja su silom životnih prilika sazrela prije nego što su odrasla. To su bili primjeri dječjeg junaštva na koje su se mogli ugledati svi, i mali i veliki“, navode na Fejsbuk stranici ovog resora.

Radulović je dobitnik i brojnih nagrada poput nagrade UNICEF-a, Nagrade oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Nagrade 19. decembar, 18. septembar, Trinaestojulske nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, prva nagrada za TV stvaralaštvo u oblasti dječijeg prograna na festivalu NEUM, specijalne nagrade „Zlatni kovčeg“ za najbolji dokumentarni program za djecu i mnogih drugih.

Dragan Radulović je rođen u Nikšiću 1. maja 1950. godine a preminuo je 7. februara 2002. godine.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još