Sjećanja – U danu kada je sve porušeno samo je ljudskost stajala uspravno

 Sjećanja  – U danu kada je sve porušeno samo je ljudskost stajala  uspravno

Na današnji dan, prije 42 godina, u 7 časova, 19 minuta i 50 sekundi, zemljotres intenziteta IX stepeni Merkalijeve skale, sa magnitudom od 7 Rihtera, izazvao je katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km.

Epicentar ovog zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti 15 km od obale. Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

U zemljotresu je poginula 101 osoba, više od hiljadu povrijeđeno, a oko 80 hiljada ljudi u Crnoj Gori ostalo je bez krova nad glavom.

Barska opština je tada imala 32.000 stanovnika, 58 je poginulo, a preko 500 povrijeđeno.

Prva vijest o zemljotresu na Crnogorskom primorju u svijet je “otišla” zahvaljujući radio-amaterima i dopisniku “Politike“ Bošku Miloševiću, nepun sat nakon prvog udara.

Prije dvije godine urađen je dokumentarni  film “Sjećanja ”  pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u produkciji “Bubulj,  a režiju potpisuju Dejan Senić i Silvija Vukelić.

Sjećanja Barana šta se dešavalo  nakon  zemljotresa, sumiranje posledica koje je izazvao u Baru, i Crnoj Gori, organizaciju službi, pomoć i veliku  podršku ovjekovječena su u filmu “Sjećanja”

Podsjetimo,  “15.april 1979. godine – Dan kada je nemilosrdna ruka prirode za sobom ostavila suze I ruševine. Za generacije koje su rođene posle aprilskog zemljotresa  taj strah je nedokučiv, ali oni koji su proživjeli tu strahotu zauvjek će pamtiti trenutke strijepnje koji  kao da su trajale cijelu vječnost . Ipak, u danu kada je sve porušeno samo je ljudskost stajala  uspravno” – “Sjećanja”

Film “Sjećanja” je premijerno prikazan u Baru, u dvorcu kralja Nikole, povodom jubileja -40 godina od katastrofalnog zemljotresa.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još