Šetalište jutros maltene prazno, Barani ozbiljno shvatili situaciju

 Šetalište jutros maltene prazno, Barani ozbiljno shvatili situaciju

Foto: Sonja Jovanović

Šetalište kralja Nikole i centar Bara danas oko podne maltene prazni. Naši sugrađani očigledno su ozbiljno shvatili preporuke i upozorenja koje su juče iznijeli članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Visok stepen ozbiljnosti pokazali su i stanovnici drugih gradova kojih, za razliku od prethodnog vikenda, gotovo da nema.

Neuobičajeno prazno šetalište za subotu ujutru, Foto: Sonja Jovanović

Oko podneva je u najvećoj primorskoj opštini izmjereno 18 stepeni, vrijeme je oblačno, a vjetar neosjetan. Iako su uslovi za šetnju ili ispijanje kafe u jednom od lokala na barskoj rivi idealni, Šetalište kralja Nikole danas izgleda kao tokom radnih zimskih dana. Barani, koliko primjećujemo, poštuju mjere koje se odnose na boravak u lokalima, a više nije rijetkost ni da maske nose i u šetnji.

Bez gužvi i u centru grada, Foto: Sonja Jovanović

Naši sugrađani nadaju se da će juče donijete mjere, koje stupaju na snagu od nedjelje u ponoć, uroditi plodom i da će se izbjeći „lockdown“.

„U svakom slučaju, kako god da bude, čeka nas duga zima… Možda se sa ovim mjerama krenulo prekasno i, kako se meni čini, u nekom trenu su mjere koje su se preduzimale bile konfuzne. Nadam se da ćemo do 1.decembra vidjeti rezultate. No, prije će biti da ćemo svi morati da ‘preležimo’ ovaj virus prije vraćanja u ‘normalan život'“, kazala je jedna naša sugrađanka.

Foto: Sonja Jovanović

Podsjetimo, NKT je na juče organizovanoj konferenciji za novinare saopštilo nove mjere, koje stupaju na snagu od nedjelje u ponoć.

Jedan od lokala u centru grada, Foto: Sonja Jovanović

Mjere koje je Institut za javno zdravlje donio su:

– zabrana kretanja od 21 sat do 5 časova ujutru uz izuzetke – obavljanje poslova, privrednih aktivnosti humanitarni razlozi i zdravstvene potrebe

– Najviše 4 osobe se zajedno mogu kretati na otvorenom prostoru

– Zabrane međugradskog kretanja od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, uz izuzetke – obavljanje poslova, privrednih aktivnosti humanitarni razlozi i zdravstvene potrebe

– Obredi samo uz prisustvo svještenika, bez vjernika

– Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave, poput rođendana ili krštenja

– rad svih ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, uz obavezno imenovanje nadležnog lica za primjenu svih mjera

– Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz mjere kako bi se minimizirala opasnost širenja virusa. Maske su ovazne u otvorenom i zatvorenom prostoru, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju se nalaziti na svakom stolu, dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Između stolova obavezan pleksiglas. Za istim stolom mogu da sjede četiri osobe, između kojih mora biti minimum dva metra razmaka.

– Dozvoljen je rad fitnes centara uz obavezno korištenje maski, a na deset metara kvadratnih smije boraviti jedna osoba

– Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja