Sekretar u Leposavićevom ministarstvu: Krivokapiću, kuda ovo vodi, put kojim ste krenuli je pogrešan

 Sekretar u Leposavićevom ministarstvu: Krivokapiću, kuda ovo vodi, put kojim ste krenuli je pogrešan

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Ivan Vukićević obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću, pošto je on juče zatražio smjenu ministra Vladimira Leposavića.

Vukićevićevo obraćanje prenosimo u cjelosti: 

U svom jučerašnjem javnom obraćanju saopštili ste, pored ostalog, sledeće:„Građani recite, ako smatrate, ja kao premijer ću prvi Vas poslušati…“

Poštovani premijeru, prvo Vas želim podsjetiti da su građani već sve rekli 30. avgusta prošle godine i većinski izabrali svoje predstavnike iz koalicija: „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, a oni svi zajedno u ime građana Vas kao predsjednika, ali i ostale članove Vlade.

Ako znamo da saglasno Ustavu Crne Gore građanin vlast ostvaruje 1. neposredno i 2. preko slobodno izabranih predstavnika, to jasno proizilazi da Vam građani svoj stav koji od njih ponovo tražite mogu saopštiti ili 1) na novim izborima ili 2) posredstvom poslanika.

Kod činjenice da je Vlada Crne Gore (čiji ste Vi predsjednik, a Gospodin Leposavić član) izabrana od strane svih poslanika sadašnje parlamentarne većine, to je jedino prihvatljivo, ozbiljno i odgovorno da predlog za razrješenje ministra Leposavića, ali i bilo kojeg drugog ministra, upućujete Skupštini Crne Gore samo ako prethodno za takav svoj predlog imate obezbijeđenu podršku svih poslanika sadašnje parlamentarne većine, a koja je, ako niste zaboravili, izabrala kako Vas, tako i ministra Leposavića (i to na Vaš predlog).

Da ste tako postupili i eventualno, prije Vašeg predloga, imali nedvosmislenu podršku svih poslanika sadašnje parlamentarne većine, lično vjerujem da bi ministar Leposavić i sam podnio ostavku. Međutim, svako drugo postupanje, ili bolje reći odstupanje nije mudro, nije pošteno i nije pravično, šta god bilo ko pojedinačno (pa i Vi, ili ja) o radu ministra Leposavića mislio.

Smjenjivati članove Vlade mimo podrške one parlamentarne većine zahvaljujući kojoj ste Vi postali premijer, a glasovima onih zahvaljujući kojim’ ne bi bili premijer je, jednostavno rečeno, izigravanje većinske volje građana od 30. avgusta 2020. godine.

Upozoravam Vas da bi se uz glasove opozicije, u svakom momentu našla dovoljna većina za smjenu svakog ministra ili potpredsjednika u Vladi koju predvodite, čega bi morali biti svjesni, pa Vas ja opravdano pitam kuda ovo vodi?

Poštovani premijeru, ja imam svoj stav o Gospodinu Leposaviću kao čovjeku i ministru, kao i o njegovoj izjavi koju je započeo iskazom da ne negira genocid u Srebrenici i da na to nema pravo. Kao ni sve poslanike parlamentarne većine, ni mene niste pitali o ovom mom stavu do Vašeg ishitrenog čina, ali ni do danas, iako ste me kao državnog sekretara u svom javnom obraćanju pomenuli, pa je samim tim bio red da i mene konsultujete u cilju mudrog prevazilaženja novonastale situacije.

Podsjetiću Vas, ali i sve ostale, da sam svoj stav imao i o gospođi Vesni Medenici i Vesni Simović Zvicer koje su unazadile sudstvo i čije sam ostavke jedino ja iz tako zarobljenog sudstva javno zahtijevao. Međutim, sada postaje važnije: kakav stav da o Vama formiramo poslije ovako ishitrenog čina i ja, i poslanici i građani Crne Gore, a koji je, kao što smo svi svjedoci, još više produbio podijeljenost građana Crne Gore?

Ako Vi mislite da je ministar Leposavić zaslužio razrješenje, nije pošteno, nije sojski, da taj proces pokušate sprovesti na način koji se, za sada, da naslutiti – glasovima onih koji ni Vas ne žele za premijera, a sa čim’ se ja, prvenstveno kao čovjek koji je uvijek imao svoj – nezavisan stav, iz čisto principijelnih i moralnih razloga ne mogu saglasiti.

Put kojim ste krenuli je pogrešan put.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još