Šefica Kancelarije SZO: Ne podržavamo represivne mjere i zatvaranje granica

 Šefica Kancelarije SZO: Ne podržavamo represivne mjere i zatvaranje granica

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da SZO ne podržava represivne mjere, poput zatvaranja državnih granica, navodeći da naša zemlja sprovodi najbolji, takozvani kombinovani model u borbi protiv širenja virusa.

Ona je za Radio Crne Gore rekla da je evidentno da nacionlane vlasti ulažu maksimalne kapacitete u borbi protiv korone, te da se insistira na kombinovanom pristupu kako bi se prekinula transmisija.

Među tim mjerama navodi nošenje maske, držanje distance, a istovremeno i korigovanje mjera u slučaju potrebe, poput obustava rada škola, ugostiteljskih objekata…

„Ovo što Crna Gora sprovodi je najbolji model, taj kombinovani pristup. Važno je da on nikad ne smije da bude monolitan. Kako se kreće pandemija, tako Crna Gora pokušava da uvodi nove mjere. Mi ne podržavamo represivne mjere poput zatvaranja granica“, rekla je Brajović. 

Istakla je da kad su krizne okolnosti, onda nijedna mjera nije dovoljna i ne krećemo se dovoljno brzo.

Smatra da se visok broj novooboljelih u našoj zemlji održava već duži vremenski period.

„Sve ovo traje od kraja avgusta prošle godine i u grupi smo zemalja sa najvećom incidencom. Zdravstveni radnici su veoma iscrpljeni. Situaciju uslovljava i novi soj virusa za koji smo vidjeli da ima veći potencijal da se brže i lakše širi“, rekla je Brajović.

Sve to, kako je rekla, otežava posao i zdravstvenom sektoru i društvu u cjelini.

Stav SZO je, kaže, da ne bi trebalo uvoditi kovid pasoše, jer nema podataka o tome da li vakcinacija zaustavlja transmisiju.

„Naša preporuka je da se i nakon vakcinacije poštuju mjere tokom putovanja“, rekla je Brajović. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još