SDP neće glasati za predloženi koncept Vlade

 SDP neće glasati za predloženi koncept Vlade

SDP neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika, prije svega u odnosu na mandatara i značajan dio njegovog budućeg kabineta, čije političke stavove je crnogorska javnost imala prilike da čuje u periodu nakon održavanja parlamentarnih izbora, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP.

„Proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama. Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala. U svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana, a jedna od specifičnosti ili bolje reći apsurda je i to što će ona većina koja bude glasala za Vladu, po njihovom kazivanju, temeljno raditi protiv same Vlade što dovoljno govori o neodrživosti koncepta koji je ponudio mandatar“, navode iz SDP.

Upravo je izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke po mišljenju SDP najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima. Više je nego zabrinjavajuće to što će nam prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije pa je i sa te strane potpuno logično da SDP, kao državotvorna i građanska partija, ne može podržati predloženi sastav i koncept Vlade.

„Posebno je neprihvatljivo što, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori. Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter“, piše u saopštenju.

SDP, kao konstruktivan politički subjekat, sa druge strane iskazuje spremnost da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuje u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore.

„Kao i u periodu kada smo bili u vlasti, a i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu kada smo bili opozicija, SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila“, ističu iz te stranke.

Pohvalili su činjenicu da je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji odnosno zastupljenosti žena u Vladi.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja