Šćekić: Neće faliti novca za zdravstveni sistem

 Šćekić: Neće faliti novca za zdravstveni sistem

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić kazao je da još ne može konačno utvrditi da li je dug te institucije 33 miliona ili još ima neobrađenih obaveza. On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da nema mjesta za brigu jer zdravstveni sistem mora da se finansira i da će se sve obaveze u narednom periodu sanirati.

On je naglasio da veliki problem predstavlja dug koji je blizu 40 miliona eura, piše Portal RTCG.

“To je ono što je ustanovljeno trenutno. Još se ne može utvrditi da li je dug 33 miliona sa prispjelim obavezama ili još ima neobrađenih obaveza. Uglavnom, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kazao je Šćekić.

On je kazao da bi volio da dug mnogo manji.

“Jer nama je cilj da kvalitetno i normalno funkcionišemo, a ne da predstavljamo stanje gorim nego što jeste. Nama je žao što je takvo stanje zatečeno, ali ima i onih stvari na kojima treba raditi i prema kojima se treba kontinuirano ponašati. Govorim o Ministarstvu zdravlja, finansija, Kliničkom centru kao najvećem potrošaču. Mnogo je iskušenja na koja treba odgovoriti”, kazao je Šćekić.

Istakao je da je rok kratak, ali značajan.

“Dovoljno da se vidi dug koji je prema Montefarmu za ljekove preko 20 miliona eura. To pokazuje jedan kontinuitet lošeg praćenja obaveza. Moram da napomenem da se samo za ljekove izdvaja blizu 40 odsto budžeta, to je nekih, već iz godine u godinu, 93 miliona. Dovoljno je reći da je za tri godine sa 60 miliona to izdvajanje poraslo za 30 miliona. To nijesu mala sredstva,a pitanje je za nas je da li smo kao građani dobili ono što toliko plaćamo”, kazao je Šćekić.

On je poručio da nema potrebe za brigom jer zdravstveni sistem mora da se finansira.

“Zdravstveni sistem će uvijek naći prostor i nova sredstva. Moramo shvatiti da je Ministarstvo finansija u lošem stanju, koje je zatečeno i ne možemo u ovom momentu planirati budžete onako kako i sami očekujemo, ali to ne znači da se u određenom periodu sve te obaveze sanirati”, kazao je on.

Istakao je da je u razgovoru sa ministrom finansija došao do dogovora da će sva sredstva koja su potrebna u narednom periodu obezbijediti kroz rebalans budžeta i određene dotacije.

“Sigurno za zdravstveni sistem neće faliti novca. Samo se sada moramo ponašati u skladu s mogućnostima i sredstvima u budžetu”, kazao je Šćekić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još