Šćekić na čelu FZO: Prvi zadatak kontrola novca, pod lupom dug od 40 miliona eura

 Šćekić na čelu FZO: Prvi zadatak kontrola novca, pod lupom dug od 40 miliona eura

Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić kazao je za Dan da će prvi zadatak biti kontrola trošenja novca, počev od ukupnog duga od 40.000.000 eura, kao i preispitivanje sklapanja ugovora sa privatnim ustanovama kojima se odlivao ogroman novac iz državnog budžeta.

Ističe da je njegova namjera da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, mijenja koncept organizacije zdravstvenog sistema i da se zdravstvena zaštita više oslanja na medicinske centre i bolnice koje su u državnom vlasništvu, piše Dan.

Šćekić navodi da je prioritet vratiti povjerenje građana u zdravstveni sistem i omogućiti jeftinije i kvalitetnije liječenje.

“Moramo uvesti značajne kontrole u trošenju novca i promjene u radu svih zdravstvenih ustanova, pa tako i Fonda zdravstva. Definitivno se vidi da su se ogormna sredstva slivala privatnim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom. Mogu slobodno reći da su javne zdravstvene ustanove u podređenom položaju u odnosu na privatnike. Mora se nešto u tom pravcu mijenjati”, rekao je on.

Šćekić kaže da zna šta treba da se preduzme i kada sagleda finansije i stanje u instituciji, počev od pravnog segmenta Fonda, znaće kako su se trošila sredstva.

“Zatim, moramo provjeriti i kriterijume i razloge odabira privatnih ustanova koje su imale sklopljene ugovore sa Fondom. Definitivno ćemo mijenjati taj pristup. Planiramo da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Montefarmom, preduzmemo određene korake i pokušamo da utičemo na smanjenje cijena ljekova. Pred nama je veliki posao i preduzećemo niz mjera da se unaprijedi zdravstveni sistem. Po odluci Upravnog odbora Fonda zdravstva na dužnost v. d. direktora stupam 11. marta, nakon čega ću sjesti sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i sa ljudima iz Montefarma kako bismo donijeli smjernice na koji način će se u budućnosti pružati zdravstvena zaštita”, naglasio je Šćekić.

On je kazao daće Fond morati i da izvrši provjeru neizmirenih obaveze od 40.000.000 eura. Navodi da će uraditi detaljnu analizu kako bismo se upoznali sa svim stavkama i trošenju u Fondu.

“Moramo ispitati zbog čega su planirani nerealni budžeti. Svi smo svjedoci kolika su dugovanja i u kojem je problemu institucija. Treba osnažiti Klinički centar i ostale regionalne bolnice. Svi znamo koliko je zadužen Fond zdravstva, cifra od 40.000.000 govori o problemuu kojem se nalazi ta institucija i zdravstveni sistem. Neke stvari u sistemu se moraju mijenjati, jer nešto nije rađeno kako treba”, pojašnjava Šćekić.

Fond za zdravstveno osiguranje je tokom prošle godine isplatio privatnima ustanovama 1.900.000 eura za liječenje i dijagnostiku građana koji nisu mogli da to pravo u zakonskom roku od mjesec dana ostvare u javnim bolnicama. Iz Fonda je nedavno saopšteno da imaju sklopljene ugovore sa privatnim ustanovama za pružanje pet usluga iz oblasti zdravstvene zaštite.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još