Sazrele maginje, u Baru zaboravljeno mediteransko voće

 Sazrele maginje, u Baru zaboravljeno mediteransko voće

Sezona je maginja.  Rijetko se mogu kupiti na pijaci, piljarama, ali ovi plodovi imaju mnogo osobenosti od ukusa do dekorativnog zimzelenog stabla.

Maginja ili planika  skoro je zaboravljena mediteranska biljka. Na Crnogorskom primorju,  poluostrvo Luštica izuzetno je bogato ovom mediteranskom biljkom, a maginje se mogu naći  na prostoru  Bara i Ulcinja.

Istovremeno na granama maginja i novi cvjetovi i plodovi, rijetkost u biljnom svijetu, Foto: B. Dabić

Na zimzelenim grmovima sazreli su jestivi plodovi koji su skoro isključeni iz ishrane. Plodovi maginja mogu se koristiti za džemove, vino, rakiju, likere, a lišće za čai i začin.

S jeseni  plodovi maginje su zelene boje, potom žute i narančaste,a u  ovom periodu kad su zrele imaju  žarko crvenu boju. U zimskim  danima preporučljivo je  konzumirati  plodove maginja koji obiluju vitaminom C.

Ipak, trebalo bi  ih konzumirati umjereno, budući da zavisno od  stepena zrelosti, sadrže određeni postotak alkohola.

Maginja, mediteransko voće krasi uvale između Bara i Ulcinja,  a idealno je vrijeme da vidimo rijetkost u biljnom svijetu – isto vrijeme na granama i novi cvijetovi i i nedozreli i zreli plodovi, što ovaj grm zaista čini posebnim.

Maginje na grbu grada Madrida, i na skulpturi

ZANIMLJIVOSTI

Na grbu Madrida je prikazan medvjed koji se gosti plodovima maginja, a u centru grada je skulptura sa ovim motivom. Portugalci od plodova  maginja  prave nacionalno alkoholno piće – medronho.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja