Savez izviđača Crne Gore postao punopravni član Svjetske asocijacije planinki

 Savez izviđača Crne Gore postao punopravni član Svjetske asocijacije planinki

Ideja da Savez izviđača Crne Gore bude upisan na mapu nacionalnih organizacija koje su dio najvećeg pokreta za djevojke i djevojčice u svijetu rodila se 2018, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Napomenućemo da je WAGGGS najbrojnija ženska organizacija na svijetu.

U periodu koji je za nama kroz dva treninga organizovana u Crnoj Gori prošlo je više od 100 mladih ljudi kako bi se bolje upoznali sa ovom organizacijom čija je misija obezbjeđivanje mogućnosti da svaka djevojčica dostigne i iskorisiti svoj puni potencijal.

„Naša organizacija rasla je za to vrijeme i ispunila kriterijume kako bi i sama bila član svjetske organizacije koju čini više od 150 zemalja članica. Na taj način postali smo organizacija koja je istovremeno član 2 najveća svjetska pokreta, WOSM i WAGGGS. Danas smo učestvovali na Svjetskoj konferenciji, organizovanoj putem Zoom-a, na kojoj je i zvanično potvrđeno naše članstvo. Predstavljali su nas naša načelnica za međunarodnu saradnju Milica Radonjić i načelnik za međunarodnu saradnju Borislav Jovović kada su i dobili priliku da po prvi put glasaju i učestvuju u izmjeni statuta ove organizacije“, saopšteno je iz Saveza izviđača Crne Gore.

Na taj način obezbijedili su članovima i članicama priliku da učestvuju u svim međunarodnim aktivnostima. Biće privilegovani da učestvuju u seminarima, treninzima, kampovima, smotrama i najrazličitijim događajima širom svijeta.

„Istraživanje urađeno 2018. godine pokazalo je da među našim članstvom imamo više djevojčica ali se taj podatak nije oslikavao u tijelima koja donose odluke gdje su dominirali muškarci. Vjerujemo da ćemo ovim članstvom uspjeti da osnažimo naše planinke kako bi usavršile svoje vještine i ličnost kako bi jednako učestvovale u procesima odlučivanja“, dodaju oni.

Aktivnostima u prethodnom periodu Savez izviđača Crne Gore pokazuje da veoma vodi računa o položaju djevojčica i žena u našoj organizaciji, a samim tim i u našoj

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još