Saopštene nove mjere: Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u CG bez testa…

 Saopštene nove mjere: Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u CG bez testa…

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlja na konferenciji za novinare, predstavili su nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. 

Na konferenciji govore ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i članica Komisije za zaštitu stanovništva od koronavirusa Milena Rovčanin Cojić.

„Zahvaljujući ponašanju građana i svima koji su se bavili kontrolom mjera, situacija je bolja od one koju smo imali neposredno prije započinjenje praznika“, kazala je Borovinić Bojović, a prenosi FOS Media.

51, 4 % je popunjenost bolničkog kapaciteta koji se odnose na kovid bolesnike.

„Ako se prisjetimo da je procenat prije praznika iznosio 67% jasno je koji je bio efekat poštovanja mjera“, kazala je Borovinić i dodala da se korekcije mjera odnose na sljedeće:

1. Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom;

2. Dozvoljen dolazak u CG bez obaveze testiranja na kovid. Mogu ulaziti uz zdravstveno upozorenje IJZ, i nije neophodan test.

3. Zabranjend doček NG po julijanskom kalendaru 13. januara na otvorenom i zatvorenom;

4. Ugostiteljski objekti rade od 7 do 20 h i nije dozvoljena muzika uživo i izvođenje zabavno scenskog programa.

Igora Galić – Direktor IJZ je naveo da je u Institutu od početka pandemije146.551 osoba testirana PCR testom.

„Epidemija stabilizovana. Građani su oni koji određuju stepen obolijevanja u jednoj opštini“, kazao je on.

Dr Milena Rovčanin Cojić navodi da su svi svjedoci koliko su ljekari bili uz pacijente od prvog trena.

„Poručujem građanima da su u sigurnim rukama i nema potrebe da paniče. Apelujemo na građane da se isključivo javljaju kovid ambulantama ukoliko osjete simptome. Molimo vas da ukoliko imate administrativne poslove koje treba da završite kod ljekara, ako je moguće odložite ih dok infekcija ne bude pod kontrolom“, kazala je Rovčanin Cojić.

„Raduju me nove mjere MZD koje nam otvaraju mogućnost za oporavak turizma u zemlji. Drago mi je da je MZD bilo u mogućnosti da omogući ulazak u CG bez zahtjeva. Kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja u EU“, kazao je Jakov Milatović ministar ekonomskog razvoja dodajući da će i ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja uticati i na sektor ugostiteljstva i bolju zimsku sezonu.

„Slobodno kretanje uz maksimalnu ličnu odgovornost i poštovanje mjera, preduslov su pozitivnih ekonomskih efekata. Odlučili smo i da razmotrimo da kompanije koje budu vidno kršile mjere budu onemogućene da dobiju subvencije za podršku privredi“, naveo je Jakov Milatović dodajući da aktivno rade na kreiranju podrške privredi za prvi kvartal 2021. godine.

IZVOR: FOS MEDIA

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još