Samoizolacija za mnoge mrtvo slovo na papiru!?

 Samoizolacija za mnoge mrtvo slovo na papiru!?

U vrijeme kada se bilježi rekordan broj oboljelih od Covida – 19 mnoge osobe koje imaju rješenje o smještanju u samoizolaciju ne poštuju isto, ulaze u mega markete, ustanove,  kafiće,  banke….borave na istom prostoru sa osobama koje nisu inficirane.  Epidemija ne jenjava, nego uzima maha, a  uzrok je i nepoštovanje mjera.

Dok  naučnici tvrde da  studije  pokazaju  da je rana izolacija presudna za zaustavljanje širenja korona virusa, u Baru dolazi do izražaja samoživost, sebičnost, ispoljavanje neljudskosti kroz ovakvo ponašanje kada su brojni skloni da ugroze druge svojim bahatim i nemarnim ponašanjem.

 Skoro godinu dana traje epidemija koronavirusa u Crnoj Gori, ali i nakon 350 dana mnogima je mjera samoizolacije „mrtvo slovo na papiru“.

Izostaju ozbiljnost i odgovornost. Zabrinjavajuća epidemiološka situacija upozorava da  nije vrijeme za bilo čije sopstveno laičko tumačenje naredbi i mjera. U bolnicama su kapaciteti popunjeni, zdravstveni radnici na izmaku snage, mjesecima ulažući vanljudske napore….u Covid ambulantama jedan ljekar na dnevnom nivou pregleda 70, 80 pacijenata, jedna patronažna sestra obiđe i da terapiju za preko 50 pacijenata dnevno…dok neko gine da bi spasio živote, mnogi neće  da ispoštuju ni  mjeru samoizolacije.

Zar treba nakon godinu dana da nas neko kontroliše, upozorava,  opominje?

Kakvi smo to ljudi?

Nepoštovanje mjera samoizolacije Covid19 pozitivnih građana i njihovih ukućana, kao i kršenje drugih naredbi i mjera izrečenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ne predstavlja prekršaj, već krivično djelo.

Očigledno, otkucava nam  12 i 5 minuta,   da promjenimo svjest- pa i prijavimo nadležnim osobe  koje ne poštuju  samoizolaciju, imajmo savjesti da pomognemo i drugima i sebi.

Do nas je!

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još