Samo 11,6 odsto djece rođene 2019. godine u Baru primilo MMR vakcinu

 Samo 11,6 odsto djece rođene 2019. godine u Baru primilo MMR vakcinu

Foto: N1

Svega 11,6 odsto djece rođene u Baru 2019. godine primilo je MMR vakcinu, kazala je u razgovoru za Portal Bar koordinatorka izabranih doktora za djecu u ZU Dom zdravlja Bar spec. pedijatar Hadija Mujević-Kurgaš.

Taj broj, kako ističe Mujević-Kurgaš, opadao je i mnogo prije epidemije Covid-19, a kao glavni razlog doktorka navodi odbijanje roditelja da vakcinišu dijete ovom vakcinom.

„Samo 55 djece, rođene 2019. godine, primilo je MMR vakcinu. Vakcinacija je važna iz više razloga. MMR vakcina štiti od morbila, a djeca koja od njih obole mogu imati teške upale pluća, ušiju, upalu mozga (encefalitis). U slučaju obolijevanja od rubeole, trudnice mogu izgubiti trudnoću ili roditi dijete sa raznim anomalijama. Parotitis kod muškaraca u pubertetu može izazvati upalu testisa, što dalje dovodi do steriliteta“, objašnjava za Portal Bar Mujević-Kurgaš.

Roditelji odbijaju da vakcinišu djecu prije svega zbog navodne veze između MMR vakcine i autizma. Dr Mujević-Kurgaš ističe da je takav stav neosnovan.

„Ne postoje studije koje dokazuju vezu MMR vakcine i autizma, a postoji veliki broj onih koje je opovrgavaju. Te dezinformacije su glavni razlog odbijanja MMR vakcine“, ističe dr Mujević-Kurgaš.

Ona na kraju napominje da ZU DZ Bar trenutno raspolaže vakcinom protiv Hepatitisa B, koje je jedno vrijeme nadostajalo u ovoj ustanovi.

Pročitajte još