Sahranjen patrijarh Irinej

 Sahranjen patrijarh Irinej

Patrijarh SPC Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Tijelo patrijarha Irineja u kriptu prenijeli su gardisti Vojske Srbije. Prethodno su sanduk sa zemnim ostacima zatvorili najbliži saradnici.

Vučić: Ostaće Srbija verna tvom putu i delima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da se jedno vrijeme završilo, samo ovozemaljsko vrijeme patrijarha ljubavi, vrijeme razuma, vrijeme onoga koji je toliko odgovarao iz Pavlove poslanice.

„Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima“, kazao je Vučić.

Naveo je da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

„I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razumije i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razumije, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Vjerovao je da veličina hrama nije u njegovoj dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da vjerujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on vjerovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili prije nego što nas je ubijedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne reči da ostanemo jedno u hramu“, kazao je Vučić.

Kada se odvali gromada od stijene ostane praznina koju ni vjekovi ne mogu popuniti.

„Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijarh Irinej ostavio je djelo vrijedno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo gradili bismo ovaj hram već decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Volio je Rusiju, patrijarha Kirila, predsjedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali, nije bio nikada ni protiv kogga sa Zapada. Bio je ubijeđen da možemo sa njima da gradimo mir“, istakao je Vučić.

Obnovio je duh jedinstva srpskog naroda.

„Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji“, naveo je Vučić.

Ipak, najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. I tu je postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost KiM. 

„Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franja da Stepinac nije svetac. Završio je hram Svetog Save. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara“, rekao je Vučić.

Dodik: Imao je moć da nas okupli i drži zajedno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavaju njegovu želju da budu „sabirani kao narod“ i poručio da je imao snagu i moć da sabere i uvijek drži zajedno.

Kako kaže, Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irineja.

„Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga nase crkve“, rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovjek.

Prema njegovim riječima, uspijevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobjednik.

„On je sve radio bez mnogo buke“, rekao je Dodik.

Hrizostom: Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

„Neka je vječni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju“, rekao je mitropolit Hrizostom posle opela.

„Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu“, rekao je Hrizostom.

Foto: Tanjug

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju.

„Vijest je rastužila milione Srba širom svijeta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, sjevera i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro“, kaže Hrizostom.

Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmjerenošću, svjedočio je ljubav i dobrotu božju.

„Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crke svetosavske“, kaže mitropolit.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla a to nije bilo lako.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić odao je u Beogradu, u Hramu Svetog Save, počast preminulom patrijarhu srpskom Irineju.

Sahrani prisustvuju drugi političari i javni funkcioneri iz Crne Gore: mandatar Zdravko Krivokapić, Goran Danilović, Marko Milačić, Novica Obradović…

Iz MCP navode da će na liturgiji sasluživati vladika Metodije i Gojko Perović.

Foto: Opština Berane

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

„Mi smo u danima kada se u svijetu govori viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovječanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovječanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana“, poručio je u besjedi episkop bački Irinej, prenosi RTS.

U besjedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za „udaljenost mira“ leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom“. 

Episkop Bački Irinej rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

„Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh kako mu je ime glasilo, bio čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima“, kaže episkop Bački.

„Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću“, rekao je episkop.

Foto: Fonet / Božana Pavlica

Izvor: FOS Media

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja