Sa Stare masline ubrano oko 100 kilograma maslina od kojih je dobijeno 8,3 kg ulja

 Sa Stare masline ubrano oko 100 kilograma maslina od kojih je dobijeno 8,3 kg ulja

Sa Stare masline ubrano je stotinu kilograma i 90 deka maslina.Istog dana kada su ubrani,  plodovi su prerađeni i dobijeno je 8,3 kilograma maslinovog ulja, saznaje Portal Bar u NVU Društvo maslinara Bar koje je i organizator “Ex albis ulivis”, manifestacije koja je na Mirovici održana u subotu.

Sa masline Stare preko 2.240 godina ubrano oko 100 kg maslina od kojih je dobijeno 8,3 kg ulja Fot: Biljana Dabić

Početak rane berbe maslina i proizvodnje  maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta tradicionalno promoviše manifestacija “Ex albis ulivis”.

Iz NVU Društvo maslinara Bar su mišljenja da je maslinovo ulje od plodova Stare masline najboljeg kvaliteta- ekstra virdžino maslinovo ulje.

Takođe, su mišljenja da  ulje dobijeno od plodova Stare masline  zaslužuje svoje mjesto na prestižnom takmičenju koje se održava u Njujorku.

Obilan rod potvrđuje da su agrotehničke mjere koje je Društvo primijenilo odgovarajuće

Povjerenje i  prilika da vodi brigu o Staroj maslini koje je Društvu maslinara Bar ukazano od strane direktora JP Kulturni centar Erola Marunovića obavezuje i nosi veliku odgovornost.

 -Obilan rod Stare masline kako prošle tako i ove godine potvrđuje da su agrotehničke mjere koje je Društvo primijenilo odgovarajuće i da ostalim maslinarima mogu poslužiti kao primjer. Obilan rod Stare masline predstavlja primjer i „školu“ za sve maslinare, ako se sve potrebne mjere primjenjuju na vrijeme i na propisan način mogu se i očekivati odlični rezultati, kazao je predsjednik Društva maslinara Bar  Ćazim Alković.

Podsjetimo, prva javna i kontrolisana berba plodova Stare masline na Mirovici organizovana je prošle godine.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još