„Riječi da se pretvore u djela, Crna Gora da započne trku zatvaranja poglavlja“

 „Riječi da se pretvore u djela, Crna Gora da započne trku zatvaranja poglavlja“

Crnogorsko rukovodstvo proglasilo je integraciju u EU svojim strateškim prioritetom, zato pozdravljamo ovu proevropsku orijentaciju nove vlade, ali bismo željeli da se riječi pretvore u djela, poručio je Vladimir Bilčik, šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Bilčik je za Dan kazao da Crna Gora mora izvršiti važne reforme, posebno u oblasti vladavine zakona.

„Crna Gora je predvodnik u pregovorima o pristupanju kada su u pitanju sva otvorena pregovaračka poglavlja, ali sada mora započeti stvarnu političku trku ka zatvaranju poglavlja“, rekao je Bilčik, slovački poslanik u Evropskom parlamentu.

Upitan da li smatra da postoje zakonski i politički preduslovi za snažan napredak u borbi protiv kriminala i korupcije, on je podsjetio da je borba protiv kriminala i korupcije u samom srcu procesa proširenja.

„To je povezano sa napretkom u oblasti vladavini zakona i ukupnim procesom reformi. Ovog mjeseca ćemo u Evropskom parlamentu razgovarati o nacrtu izvještaja o Crnoj Gori koji će sačiniti moj kolega, stalni izvjestilac Tonino Picula. Vjerujem da će njegov nacrt ponuditi sveobuhvatnu procjenu napretka i nedostataka u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. Nadam se da će izvještaj Evropskog parlamenta poslužiti kao odgovor na vaše pitanje o tome šta mora biti učinjeno pravno i politički za napredak Crne Gore. Stoga bih pozvao građane Crne Gore da pažljivo prate raspravu u Spoljno-političkom odboru Evropskog parlamenta za nekih par sedmica“, naveo je Bilčik.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još