Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero od 15. marta

 Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero od 15. marta

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero počeće u ponedjeljak, 15. marta i trajaće do 15. maja, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore. Tokom ovog dvomjesečnog perioda zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Kako ističu u saopštenju, u cilju zaštite ribljeg fonda, Nacionalni parkovi Crne Gore su se bolje pripremili u odnosu na prethodne godine imajući u vidu da su kapaciteti Službe zaštite NP Skadarsko jezero ojačani kadrovski i tehnički.

„I na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da nećemo tolerisati nijedan oblik nezakonitog djelovanja u zaštićenom području i da će krivolov biti u najvećem mogućem stepenu spriječen“

Kako naglašavaju period zabrane je bitan jer se tada toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometano obavljanje mrijesta.

„Izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana predstavlja krivično djelo. Imajući u vidu očekivani pojačani pritisak na riblji fond od nesavjesnih korisnika ovog zaštićenog prirodnog podrčja NPCG tokom lovostaja organizuju ekološku kampanju pod sloganom – Stop krivolovu! Cilj ove kampanje je podizanje svijesti građana o važnosti očuvanja i održivog razvoja ribljeg fonda u Nacionalnom parku i spriječavanja krivolova koji negativno utiče na cjelokupni biljni i životinjski svijet Skadarskog jezera. U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju aktivno djelovanje i preduzimanje svih zakonom definisanih radnji i mjera nadležnih državnih organa, kao i NVO sektora, koji su uključeni u sistem zaštite ribljeg fonda. Očekujemo i potpunu podršku svih savjesnih korisnika prostora Nacionalnog parka, prije svega, registrovanih ribolovaca, kako bi u zajedničkoj borbi protiv krivolova postigli najviši stepen fizičke zaštite ovog vodenog objekta“, apeluju u NPCG.

U periodu ribolovnog zabrana, NPCG će u saradnji sa zainteresovanim subjektima realizovati niz aktivnosti kako bi doprinijeli suzbijanju ove negativne pojave.

„Ne samo tokom perioda ribolovnog zabrana, već i u kontinuitetu, veoma nam je važna podrška svih medija i građana u širenju misije očuvanja najznačajnijih vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova“, poručuju u ovoj javnoj ustanovi.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još