Rekonstruisali most, pa se našli na klupi za okrivljene

 Rekonstruisali most, pa se našli na klupi za okrivljene

Zbog rekonstrukcije starog kamenog mosta na Suvom potoku nadomak Starog grada, u Sudu za prekršaje na klupi za okrivljene našli su se NVU “Društvo maslinara” Bar, pravno lice, i Ćazim Alković kao odgovorno lice.

Dok arheolog Omer Peročević tvrdi da je “dobročinstvo spasiti most”, u čemu je podržan od brojnih građana, inspektori su imali druga viđenja, pa su se u sudnici našli čelnici NVU “Društvo maslinara” kao nosioci projekta koji je finansirala Turistička organizacija Bar.

Most na Suvom potoku, Foto: Anto Baković

Sudski postupak je trajao oko dvije godine, a okončan je nedavno – oslobađajućom presudom.
Zbog ovog suđenja predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković i sekretar Društva Fahrudin Mujić u Sud za prekršaje Budva, odjeljenje u Baru, na ročišta su išli 11 puta.
Portal Bar imao je uvid u presudu Suda za prekršaje u kojoj se navodi da podnosilac prijave, inspektorka, koju je Sud pozivao u svojstvu svjedoka, nije se ni jednom odazvala na zakazana suđenja, a “bilo ih je 11” , a okrivljeni su “oslobođeni krivice shodno članu 194. Stav 1, tačka 2 Zakona o prekršajima”.
U oktobru 2018. godine, zahtjevom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region, stavlja na teret okrivljenim izvršenje prekršaja iz člana 204, stav 1, tač.6 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.
Pred sudijom okrivljeni nisu prihvatili odgovornost za prekršaj koji im se stavlja na teret da su otpočeli adaptaciju Starog kamenog mosta u Starom Baru bez podnešene “prijave za adaptaciju”. Iz Društva maslinara su tvrdili da su u oktobru 2018. podnijeli zahtjev Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturnih dobara “kako bi im dali saglasnost za nastavak radova na sanaciji mosta”. Navode da su imali saglasnost Uprave.
Tokom suđenja utvrđeno je da okrivljeni nisu ni vlasnici strarog kamenog mosta koji je predmet rekonstrukcije , a tada važećim Zakonom o planiranju prostora i izradnji objekata vlasnik je dužan da o radovima adaptacije podnese prijavu nadležnom inspekcijskom organu.
Arheolog Peročević, čija je ideja i bila da se obnovi stari kameni most na Suvom potoku ranije je kazao da je most “ bio načet, sklon padu, zarastao i jedva se primjećivao”.

Foto: Anto Baković

„Danas je jedini od 10 mostova koji je zadržao izvornu formu – taj noseći središnji luk sa uzvišenjem na sredini. Obnovom smo mu produžili vijek, jer kao i svaka starina traži njegu i pažnju. Meni je puno srce jer smo uspjeli spasiti most. Uz kamen sa ovog prostora ponovljen je i spontani opus zidanja. Dužina mosta iznosi dvadeset metara, a njegova širina na sredini je nešto više od dva metra“, naveo je arheolog.
Ideju arheologa, sa zadovoljstvom su prihvatili u Društvu maslinara i urađen je projekat adaptacije. Ideja je realizovana – saniran je most što je od opšteg dobra za sve, ali za aktere projekta ostaće upamćena pošto je začinjena i gorkim ukusom zbog suđenja.
„Naravno da nisam očekivao da ću se naći na optuženičkoj klupi zbog adaptacije mosta na Suvom potoku. Namjera je bila višestuka – most je bio nebezbjedan i u svakom trenutku je mogao da se uruši, pa smo htjeli da tu građevinu zaštitimo. Da zašitimo i zbog puta koji vodi do jednog od najvećih maslinjaka u Baru – Džidžarin. Takođe, u Društvu se godinama trudimo da povežemo maslinarstvo i turizam. Adaptacijom mosta zaokružiće se turistička ponuda ovog kraja, valorizovati maslinjaci i u turističke svrhe“, kazao je Alković dodajući da svi koji su bili uključeni u ovaj projekat adaptacije mosta su rođeni na ovim prostorima, vole i njeguju kulturnu baštinu, trude se da istu zaštite.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja