Reagovanje Opštine: Kada iste poslove sklapaju opštine gdje su na vlasti Demokrate, Leković nema primjedbi

 Reagovanje Opštine: Kada iste poslove sklapaju opštine gdje su na vlasti Demokrate, Leković nema primjedbi

Izvor: Opština Bar

Reagovanje Opštine Bar na saopštenje Momčila Lekovića prenosimo integralno:

Odbornik Demokrata Momčilo Leković i dalje se trudi da problematizuje rad opštinskih službi tamo gdje problema nema. Lekoviću nije bilo dovoljno što je istim promašenim tezama ranije trošio javni prostor, već nastavlja, čime pokazuje zavidno neznanje i nepotrebno sam sebe dovodi u poziciju da javnost obavijestimo o njegovoj elementarnoj nepismenosti kada su u pitanju rad javnih službi i medija kojima se bavi.

Odbornik Leković bezuspješno pokušava da od predstavljanja rada službi i predsjednika Opštine napravi senzaciju u smislu potrošnje. Uprava Opštine Bar se angažovano bavi poslovima koji su joj u nadležnosti i o tome javno i blagovremeno obavještava građane Bara i svu zainteresovanu javnost, uključujući i medije. Nije riječ, kako to Leković maliciozno želi da predstavi, ni o ličnoj ni o institucionalnoj samopromociji, već o transparentnom prezentovanju rada gradskih službi i predstavljanju informacija o uslugama i servisima koje građanima pruža lokalna uprava. Za sve poslove koji su za to neophodni uprava angažuje lica i firme u mjeri u kojoj je to svrsishodno, i svoje poslove obavlja u najboljem interesu građana. Čak i u nastaloj situaciji sa epidemijom koronavirusa, angažovanje profesionalne službe pokazuje se dodatno korisnim, jer se time redukuje broj prisutnih i smanjuje rizik od širenja virusa među predstavnicima medija koji su tu radi obavljanja posla od javnog interesa, a sa druge strane svim medijima i javnosti omogućavamo da budu informisani o svim aktivnostima koje sprovodimo.

Nerezonski je stav Lekovića da dovodi u pitanje ugovorene mjesečne fakture na manje od petsto eura i taj trošak predstavlja kao rasipnički, a pita zašto godinama nije formirana lokalna televizija. Misli li Leković da bi osnivanje televizije bilo ušteda novca građana, bilo u redovnim, bilo u uslovima aktuelne pandemije? Vrlo je vjerovatno da iza teze Lekovića prevladava želja da formiranjem lokalne televizije uvede u legalne tokove neprikladno snimanje sjednica Skupštine opštine mobilnim telefonom, što je praksa koju sprovode on i drugi odbornici barskih Demokrata.

Kada govori o korišćenju besplatnih usluga medija za potrebe javnih službi, odbornik Leković pokazuje vanserijsko neznanje. Mediji ni po zakonu ni po praksi nijesu dužni da pružaju bilo kakve usluge organima lokalne uprave, niti drugim medijskim kućama. To što on smatra da su mediji „po prirodi stvari” u obavezi da vrše neke poslove za lokalnu administraciju zato što je njihov osnivač i dijelom ih finansira iz budžeta, odraz je ili katastrofalnog nepoznavanja principa rada medija i javne uprave, ili namjere da nezavisne medije podvede pod službu lokalne administracije. Bilo bi dobro kada bi Leković ovaj stav predstavio relevantnim institucijama i stranim partnerima koji se bave medijskim zakonodavstvom i slobodama medija, i objasnio im kako on na nivou Bara zagovara princip da lokalni javni emiter bude servis za potrebe lokalne vlasti.

Još jedan pokazatelj manipulisanja poslovima koje radi Opština Bar jeste i to što Leković ne vidi isti problem kada u opštinama gdje su Demokrate na vlasti bude angažovana ista firma za iste poslove. Da tragedija ovog politikanta bude još veća, to rade opštine koje imaju i svoje lokalne televizije i radio stanice, što u potpunosti potvrđuje da lokalni mediji nisu i nemaju obavezu da budu servis lokalne uprave, i razotkriva lošu namjeru Lekovića koju želi da nametne Baru.

Nadamo se da će odbornik Leković shvatiti da nije uputno da se bavi ovim temama kad ih već ne poznaje, i da njegovi administrativni poduhvati sa slobodnim pristupom informacijama neće zasjeniti vrijedan i uspješan rad opštinske administracije, što ćemo i dalje na adekvatan način predstavljati sugrađanima i svoj zainteresovanoj javnosti.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja