Rasprava o razrješenju; Krivokapić: „Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti“

 Rasprava o razrješenju; Krivokapić: „Leposavić nije iskazao potreban nivo odgovornosti“

Poslanici crnogorske Skupštine danas raspravljaju o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. U Skupštini nema poslanika DPS-a.

Kako podsjeća FOS Media, Krivokapić je inicijativu za razrješenje Leposavića podnio nakon stavova ministra o Srebrenici.

Krivokapić je u obrazloženju naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do podnošenja predloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

Zoronjić – Glasaćemo za razrješenje Leposavića

Poslanica URE Suada Zoronjić izjavila je da ministar Leposavić nije smio da iznosi svoje lične impresije.

„Ako se možda lično ne slaže sa tom istinom, nije smio iznositi svoje lične impresije. Ministar je negirao odluke međunarodnog suda, neoborive pravno utvrđene činjenice. Takvim odnosom ili stavom bitno je doveo u pitanje međunarodni ugled Crne Gore, što ga čini nepodobnim da vodi to Ministarstvo. Glasaću za razrješenje“, kazala je ona. 

Brajović – Leposavićevi stavovi o Srebrenici zaslužuju osudu

Socijaldemokrate će glasati za razrješenje Leposavića, zato što njegovi stavovi o Srebrenici zaslužuju osudu, poručuje Ivan Brajović. 

Krivokapić otvorio pandorinu kutiju

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović saopštio je da je premijer Krivokapić, kako kaže, ishitrenim potezom doveo u situacijau da se današnja rasprava u Skupštini više tiče njega nego Leposavića.

Za ovakvu odluku je, kako kaže, potrebno da se prvu obezbijedi većina. Radunović je ponovio da DF neće glasati za smjenu Leposavića.

“Znate li da otvarate pandorinu kutiju, da svako od vas može da bude smijenjen sa jednim glasom opozicije. Šta ćemo da radimo, ako se DPS ne pojavi, pa ne bude smijenjen Leposavić. Nećete valjda napraviti presedan i reći, nema veze nastavljamo da radimo”, naveo je Radunović.

“Da smo mi znali kako ćete vi da se ponašate od momenta od kada je ostvarena pobjeda vi sigurno nebiste tu bili”, zaključio je Radunović.

Premijer: Moj izbor je jasan, birajte po savjesti

Premijer Zdravko Krivokapić obrazlažući prijedlog za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini, poručio je da je donio odluku za budućnost svih nas i naše djece.

Razočaran je kaže i time što je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost, što kako je dodao nije dobar primjer.

“Moj izbor je jasan vi birajte po vašoj savjesti”, poručio je Krivokapić i dodao da je mjera građana Crne Gore njihova budućnost.

“Ja ne kalkulišem, oni koji kalkulišu trebaju da znaju da to nije pitanje lične ili partijske koristi već pitanje kako ćemo biti u budućnosti viđeni”, poručio je Krivokapić.

Kazao je i da je predlogom Leposavića napravio grešku. „Ali valjda ja ima pravo da ispravim grešku“, naveo je Krivokapić.

Poručio je i da je odluka o Leposaviću biranje između evropske, građanske i demokratske države i naslijeđa 90-ih godina i u kojima, kako je istekao Krivokapić, učestvuje jedan dio prethodne, a i sada vlasti.

“Nije iskazao potreban nivo odgovornosti, koji nosi funkcija ministra pravde, već je sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcineru”, naveo je Krivokapić i dodao da Leposavić nije pokazao odgovornost.

“Nije iskazao potreban nivo odgovornosti, koji nosi funkcija mini pravde, već je sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcineru”

Ispred Skupštine okupilo se nekoliko desetina građana znak podrške Leposaviću.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Iz vladajućih Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije poručili da će biti protiv.

Demokratska Crna Gora saopštila je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smjeni ministra pravde.

Poslanici DPS-a bojkotuje rad Parlamenta, i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još