Radulović: Nastaviti letove do osnivanja nove kompanije

 Radulović: Nastaviti letove do osnivanja nove kompanije

Foto: arhiva FOS-a

Do startovanja nove avio-kompanije moraju se nastaviti letovi, naročito na relaciji Podgorica, Tivat, Beograd, saopštio je predsjednik Sindikata Montenegro Airlinesa (MA), Marko Radulović, nakon sastanka s predstavnicima Vlade.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da će četiri zaostale plate radnicima biti isplaćene od prodaje dijela imovine MA-a, a u novu kompaniju sigurno ide samo licencirano osoblje, za ostale se sprema socijalni program.

Radulović je naveo da su u sindikatu više nego zadovoljni sastankom sa predstavnicima Vlade, održanom u četvrtak, prenosi portal RTCG.

“Poslije ćorsokaka u kom smo bili više od mjesec i mi radnici i sama kompanija, ostavljeni na milost i nemilost tržišta, koje je opet, samo po sebi u nemilosti situacije prouzrokovane pandemijom, zadovoljni smo sastankom”, rekao je Radulović.

On je kazao da su u ovih mjesec imali intenzivne pregovore s predstavnicima Vlade, dok je sastanak imao više rezultata.

“Malo više nam se predočilo i pojasnilo šta je u planu Vlade, kako će da postupaju sa nama i kako će da se postupa u dijelu prelaženja u novu kompaniju”, objasnio je Radulović.

On je dodao da su naišli na neko razumijevanje koje su tražili sve ovo vrijeme.

“Predstavnici Vlade uvažili su naše mišljenje. Pojasnili smo im koliko je bitan sistem MA, sami sistem avijacije, ma kako se on zvao. Nastavak letova MA se mora događati zbog očuvanja ukupne infrastrukture MA, kako aviona, osoblja, tako i slotova i generalno linija. Zbog cjelokupnog očuvanja avijacije Crne Gore to se mora staviti sve do stvaranja nove kompanije”, saopštio je Radulović.

Prema njegovim riječima, primarno u pitanju linija su Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd.

“I još neke linije o kojima sada ne bih govorio zbog cjelokupne tržišne utakmice”, naveo je Radulović.

On je rekao da će Vlada biti transparentna kada je riječ o zapošljavanju u novoj kompaniji.

“Vidjeće da jedan broj personala koji je licenciran prevedu u tu kompaniju, uz transparentnost konkursa. Malo je bajkovito da očekujemo da će svih 350 ljudi preći, tako da će biti napravljen socijalni program. U međuvremenu, pregovarali smo sa predstavnicima Vlade da se četiri zarade isplate radnicima koji će vjerovatno biti isplaćeni iz fondova za koje je izvršna vlast već napravila projekciju od prodaje jednog dijela imovine MA, jer nijesu u mogućnosti da finansiraju bilo kakve transakcije zbog Poglavlja 8”, naveo je Radulović.

On je kazao da će u dogovoru sa Vladom gledati šta je u najboljem interesu za radnike kompanije.

Kada je riječ o infrastrukturi Vlada i Sindikat će u narednom periodu intenzivirati sastanke kako bi se sačuvale preostale stvari MA.

“To su avioni, licencirano osoblje, jer već do sada je ogromna šteta nanijeta. Raznorazni ugovori su prekinuti, a članstvo u EJAT je dovedeno u pitanje. MA se mora sačuvati pa po cijenu da odradi sezonu, koja je pred nama, jer uz sav optimizam da nova kompanija bude aktivna od 1. aprila mi moramo imati rezervnu opciju dok ona startuje”, smatra Radulović.

On je dodao da je optimističan kada je riječ o otvaranju nove kompanije i zadovoljan onim što Vlada radi na tome.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još