Radnici MA: Vlada je u doba pandemije okrenula leđa porodicama 360 zaposlenih

 Radnici MA: Vlada je u doba pandemije okrenula leđa porodicama 360 zaposlenih

Gašenje nacionalnog avio-prevoznika je posljednja, a ne prva opcija kojoj treba pribjeći, poručili su zaposleni u Montenegro Airlinesu (MA), navodeći da likvidacija kompanije nanosi nesagledivu štetu cjelokupnoj privredi Crne Gore i da su posljedice takve odluke nesagledive.

Sindikat MA je u otvorenom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru Mladenu Bojaniću i državnom sekretaru Zoranu Radunoviću naveo da je izjavom o „gašenju” kompanije izazvana opravdana bojazan da je riječ o ishitrenoj reakciji koju prati odsustvo volje i nepostojanje akcijskog plana Vlade.Iz Sindikata su kazali da javnost nije imala uvid na osnovu koje analize je to izjavljeno, i da će se negativno reflektovati ne samo na zaposlene u MA, već i na cjelokupnu crnogorsku privredu. Prema njihovim riječima, suvišno je ponavljati činjenice o direktnom i indirektnom doprinosu MA.

„Dovoljno je navesti da je ponajviše zahvaljujući zaposlenim u avio-kompaniji na siguran i bezbjedan način na godišnjem nivou 2019. godine obavljeno oko osam hiljada letova, prevezeno preko 600 hiljada putnika, i u domaćem i međunarodnom tržištu pružen veoma kvalitetan i konkurentan proizvod“, kaže se u pismu Sindikata.

Oni su naveli da su zaposleni u MA ove godine, radeći u veoma otežanim uslovima, kao i cijela svjetska avio-industrija u doba pandemije, vodili brigu o svakom pojedinačnom putniku i „podnijeli izuzetnu žrtvu rizikujući i dovodeći u opasnost svoje i živote svojih najbližih“.

Kako su kazali, u vremenu kada je IATA pozvala vlade zemalja koje imaju svoj udio u avio-kompanijama na hitnu intervenciju podrške avio-industriji, Vlada Crne Gore je riješila da okrene leđa porodicama 360 zaposlenih, i to u periodu pandemije koronavirusa.

„Gašenje nacionalnog avio-prevoznika je posljednja, a ne prva opcija kojoj treba pribjeći. Likvidacija kompanije nanosi nesagledivu štetu cjelokupnoj privredi Crne Gore, a najviše turističkom sektoru, a posljedice takve odluke su nesagledive“, kaže se u pismu.

Iz Sindikata navode da im je jasno da je održivost poslovanja MA nemoguća bez odobrenja državne pomoći za prevazilažene teške situacije, dodatno uzrokovane pojavom Covid pandemije, kao i primjene Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA.

„Svjesni smo da se mora obaviti stvarna restrukturacija za koju je neophodno pripremiti Plan restruktuiranja i finansijske konsolidacije kompanije, racionalizacije poslovanja i utvrđivanje broja zaposlenih u skladu sa veličinom flote“, navodi se u pismu.

Iz Sindikata su ukazali na činjenicu da kompanija raspolaže operativnom flotom modernih aviona, ugovorima koji se tiču te flote, istorijskim pravima, slotovima na aerodromima, članstvu u IATA-i, kao i da imaju status redovnog prevozioca, brojne interlajn i kod-šer ugovore i visokostručno licencirano osoblje.

Oni su naglasili da je restrukturacija legalna i legitimna opcija koju podržava Evropska unija i koja, kako su naveli, predstavlja prihvatljiv obrazac održivosti.

„A koja uporište ima i u uspješno sprovedenom modelu primijenjenom između ostalih i u Air France, Lot, Al Italia i tako dalje, gdje su za te avio-kompanije države našle model za opstanak i omogućile privremeno finansiranje i likvidnost“, dodaje se u pismu.

Navodi se da zaposleni u kompaniji, odnosno stručni kadar, Vladi stoji na raspolaganju, „s obzirom na to da upravo na ovom stručnom kadru počiva cjelokupan sistem poslovanja i funkcionisanja već 26 godina“.

„Sve i da je najava o namjerama Vlade o gašenju MA konačna, zaposleni u kompaniji su s pravom zabrinuti za svoju egzistenciju, s obzirom na činjenicu da ni uprava ni predstavnici Vlade nijesu upoznali zaposlene o namjerama“, kaže se u pismu.

Dodaje se da zaposleni posljednjih mjeseci rade bez ličnih primanja i da im nijesu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje unazad par godina, a da su profesionalno obavljali svoje dužnosti sve vrijeme.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još