Purlija: Situacija blago optimistična, ali nema opuštanja

 Purlija: Situacija blago optimistična, ali nema opuštanja

Ukupan broj zaraženih od koronavirusa u Baru je 558. Direktorica Doma zdravlja Branka Purlija, za agenciju Mediabiro, je kazala da „situacija jeste složena, ali pomalo optimistična”.

„Imamo čas pad, čas rast pozitivnih od koronavirusa. Situacija je onako blago optimistična, ali nema opuštanja”, istakla je Purlija.

Dodala je da u Domu zdravlja nema problema sa kadrom, da ima dovoljno medicinskog osoblja, te da je četvoro zdravstvenih radnika inficirano.

Foto: Mediabiro

„Više puta smo reorganizovali rad. Proširili smo kapacitete kako patronažne službe tako i broj ležećih kreveta. Imamo dovoljan broj ljekova, tako da sve funkcioniše dobro. Naše patronažne sestre idu dva ili tri puta dnevno duž cijele barske opštine i pružaju svu adekvatnu terapiju”, kazala je direktorica barskog Doma zdravlja.

U Baru je vakcinacija počela u ponedeljak.

„Sve teče po planu. Kada su u pitanju radnici još uvijek traje vakcinacija i re-vakcinacija. Obuhvaćene su privatne zdravstvene ustanove i zainteresovani zdravstveni radnici, kojih je, u ovom momentu, oko 80 odsto”, rekla je Purlija.

Kako je kazala, dobro je što građani imaju pravo da odluče da li žele da
se vakcinišu.

„Dobili smo novu isporuku kineskih vakcina. Očekujemo brzo i drugu isporuku. Planirana je što masovnija vakcinacija, što zavisi od isporuke koju brzo očekujemo i od zainteresovanosti građana”, zaključila je Purlija.

Foto: Mediabiro 2

A u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Komunalana policija Bar protekle sedmice izvršila je 216 kontrola.

“Od ukupnog broja kontrola, 129 je kontrola fizičkih lica zbog nošenja maski, 7 ugostiteljskih objekata, 8 keteringa, 11 pekara, 32 auto-taxi prevoznika, 9 autobuskih prevoznika, jedna benzinska stanica, jedna kontrola u minimarketu, 2 autoperionice, 2 hotela i 14 kontrola lica zatečenih poslije 21h”, podaci su koje je iznio načelnik Službe zaštite i spašavanja Bar DarkoVidaković.

Dodao je da su Inspekcijske službe od 11. do 18. marta izvršile 363 inspekcijskih nadzora poštovanja epidemiloških mjera na teritoriji Opštine Bar.

“Kojom prilikom je utvrđeno pet nepravilnosti – izdato devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.350 eura. Inspekcijske kontrole vršene su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar, koji je, tokom ovog perioda, podnio 14 krivičnih prijava protiv 12 fizičkih lica i dva pravna lica”, kazao je Vidaković.

Što se tiče aktivnosti Službe za zaštitu i spašavanje, one su usmjerene
na dezinfekciju dezinfekciju pristupnih puteva, parkinga, itd…

„Prošle godine radili smo to svakodnevno, a u zadnje vrijeme radimo to po zahtjevu. Sinoć smo, po zahtjevu Doma zdravlja, izvršili dezinfekciju i pranje pristupnih puteva oko te ustanove”, rekao je Vidaković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još