Purlija: Ako broj preminulih sugrađana ne shvatamo kao krajnju opomenu, onda smo u ozbiljnom problemu

 Purlija: Ako broj preminulih sugrađana ne shvatamo kao krajnju opomenu, onda smo u ozbiljnom problemu

Sto dvadeset četvoro naših sugrađana preminulo je od posljedica zaraze koronavirusom, i ako nam to nije krajnja opomena da se pridržavamo mjera, onda smo u ozbiljnom problemu kao društvo u cjelini, kazala je za Portal Bar direktorica Doma zdravlja dr Branka Purlija.

„Često korišten izraz socijalna distanca je sasvim pogrešan, jer bez socijalnih kontakata čovjek ne može da opstane, osim onog malog broja srećnih monaha na Svetoj Gori. Riječ je dakle o fizičkoj distanci. Svjesni smo su mjerama mladi lišeni neposrednog ispoljavanja radosti života, stariji su lišeni slobode u vremenu koje im je preostalo do susreta sa posljednjim stvarima“, kazala je komentarišući auto-kolone koje su u prethodnih nekoliko sedmica organizovane u Baru.

Bar je, ističe i podsjeća dr Purlija, trenutno četvrti grad po broju aktivnih slučajeva u Crnoj Gori.

„Situacija je ozbiljna i složena i iz nje možemo izaći samo pomoću individualne zaštite, poštovanje mjera i samodiscipline. S druge strane, otpočeo je i proces vakcinacije što bi u krajnjem trebalo da da rezultat pobjede nad koronom“, kaže direktorica ove ustanove, dodajući da je zadovoljna procesom vakcinacije.

„Do sada je u Baru vakcinisano 296 naših sugrađana starosne dobi 80+ i 151 zdravstveni radnik. Za sada raspolažemo sa vakcinama a narednu isporuku očekujemo brzo“, navodi Purlija.

Od početka epidemije ZU DZ Bar više puta se, prilagođavajući se trenutnim potrebama pacijenata i epidemiološkoj situaciji, reorganizovao, a u ovom trenutku su u ovoj instituciji zadovoljni dinamikom rada.

„ZU DZ Bar se reorganizuje i nastaviće sa reorganizacijom zavisno od epidemiološke situacije. U ovom trenutku smo zadovoljni brzinom pružanja usluga, lakom dostupnošću i skraćenjem dužine čekanja pacijenata“, kaže dr Purlija.

Pročitajte još