Psihološke radionice sa prioritetnim temama za mlade

 Psihološke radionice sa  prioritetnim temama za mlade

Kako jačati samopouzdanje, kako ispoljavati osjećanja i kako uspostaviti kontrolu nad njima, kako upravljati konfliktima i nositi se sa frustracijama….samo su dio tema psiholoških radionica koje će se realizovati   u Srednjoj  ekonomsko-ugostiteljskoj školi tokom školske godine. Psihološke radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda  će voditi psiholog škole   Branka Ćalasan.

Prijave su do 10.decembra.

-S obzirom na cjelokupnu situaciju izazvanu virusom Covid-19, smatramo da bi bilo značajno da učenici imaju neki prostor u kojem mogu imati razmjenu koja će ih više povezati i učiniti da kroz ovaj period prođu uspješnije, kazala  je psiholog Branka Ćalasan za Portal Bar.

 S obzirom na cjelokupnu epidemiološku situaciju i izmijenjeni način rada škola, radionice će se odvijati putem Microsoft Teams platforme, koju učenici koriste za potrebe realizovanja onlajn nastave.

-Na radionicama ćemo se baviti raznim temama koje procjenjujemo kao prioritetnim za mlade u ovom trenutku: pored navedenih  kako unaprijediti motivaciju, kako se orjentisati u odnosu na izbor zanimanja,  gdje pronaći smisao, kao i drugim aktuelnim temama : uticaj virusa Covid_19 na naš život, odnosi sa ljudima, društvene mreže, organizovanje slobodnog vremena, načini druženja i teme koje učenici odaberu u radioničarskom radu, navela je Ćalasan koja je osnivač NVO ”Portret” koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja.

Prema riječima psihologa, radionica (engl. workshop) je savremeni oblik interaktivnog učenja u okviru kojeg učesnici kroz lični angažman razvijaju vještina i/ili jačaju osjetljivost za određene probleme. Smatra se najdjelotvornijom metodom socijalnog i globalnog učenja koja se odvija unutar grupne interakcije 15-20 učesnika. 

-Kao autorka programa psiholoških radionica za mlade koje realizujem od 2013. sa mladima, radujem se da imam priliku da program ponudim učenicima JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, posebno u ovom izazovnom vremenu u kojem im je potrebno mnogo dodatne podrške u svim sferama života, istakla je psiholog Ćalasa.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još