Protiv države aktivno 10.136 sudskih postupaka

 Protiv države aktivno 10.136 sudskih postupaka

Foto: FOS Media

Pred sudovima u Crnoj Gori u ovom trenutku vodi se 10.136 sudskih sporova protiv države, saopštila je za Dan zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović. Ona precizira da od tog broja u kancelariji u Podgorici zastupaju državu u 7.578 sporova, u Bijelom Polju 1.064 i u Kotoru 1.494.

“U 2020. godini shodno usvojenom izvještaju Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa u prva tri kvartala 2020. godine u kancelarijama u Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru izgubljen je 771 spor (usvojen tužbeni zahtjev), dobijena su 53 spora (odbijen tužbeni zahtjev) i djelimičan uspjeh u sporu 106. Ove godine država je po osnovu sudskih sporova izgubila 3.653.582,79 eura po osnovu glavnog duga, dok je dobijen iznos 29.851.143,78 eura po osnovu glavnog duga2, navodi Đuranović.

Na pitanje na šta se odnose sporovi koji se vode protiv države, Đuranović kaže da je najviše onih zbog kršenja prava u oblasti rada.

“Sporovi koji se vode protiv države odnose se na sporove za naknadu materijalne štete iz rada (neisplaćeni prekovremeni rad, rad noću, rad u dane praznika, neiskorišćeni godišnji odmori, manje isplaćeni redovan rad, topli obrok, granični dodatak, manje isplaćena zarada i dr.), zatim sporovi po osnovu manje isplaćene penzije, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog povrede na radu, naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode, naknade materijalne štete prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode, sporovi za utvrđenje prava svojine, za naknadu materijalne štete za faktički zauzetu imovinu, sporovi za naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti, sporovi za isplatu duga za izvršene usluge, isporučenu robu, izvedene radove, sporovi povodom koncesione naknade”, navodi ona.

Na pitanje kakva je situacija bila na kraju prošle godine, Đuranović navodi da su lani u kancelarijama u Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru izgubili 2.180 sporova, dobili 311, djelimično je dobijeno 312, a povučena tužba u 297 slučajeva.

“U 2019. godini izgubljen je iznos 9.313.037,62 eura po osnovu glavnog duga, dok je dobijen iznos 51.020.208,73 eura po osnovu glavnog duga”, ukazuje Đuranović.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, prema Zakonu o državnoj imovini, pred sudovima i drugim državnim organima zastupa, u svojstvu zakonskog zastupnika pravnog lica, Crnu Goru, njene organe i javne službe čiji je osnivač država, a nemaju svojstvo pravnog lica.

U slučajevima u kojima to priroda spora dopušta, prije pokretanja parnice ili drugog postupka preduzima potrebne mjere radi sporazumnog rješavanja spornog odnosa.

Zaštitnik daje organima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtjev, pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem imovinsko-pravnih ugovora i pravna mišljenja o drugim imovinsko-pravnim pitanjima.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja