Održan protest podrške žrtvama seksualnog nasilja: Niste same! Prijavite nasilje, Bar je uz vas

 Održan protest podrške žrtvama seksualnog nasilja: Niste same! Prijavite nasilje, Bar je uz vas

Nekoliko stotina Barana okupilo se danas na Trgu Vladimira i Kosare, kako bi žrtvama seksualnog nasilja poslali poruku da nijesu same, ali i nadležnim institucijama da su promjene zakonske regulative neophodne. Protesti u nekoliko crnogorskih gradova, među kojima i u Baru, uslijedili su nakon slučaja seksualnog nasilja nad devetogodišnjom djevojčicom u Podgorici. U tišini i bez govora, naši sugrađani su simbolično ostavili plišane igračke i poslali jasnu poruku – „Niste same! Prijavite nasilje, Bar je uz vas“.

„Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku, prije svega žrtvama nasilja, da u ovoj borbi nijesu same i da smo i te kako osviješćeni o problemu seksualnog nasilja koje nas godinama tišti. Seksualno nasilje zastupljeno je u svim slojevima društva i u svim starosnim dobima, od najmlađih do najstarijih“, kazala je u izjavi za Portal Bar ispred organizatora Marija Pešić.

Izmjene u kaznenoj politici su, ističe Pešić, neophodne.

„Kaznena politika bi trebala da se poboljša, kazne bi trebale da budu strože. Pažnja javnosti je trenutno usmjerena na slučaj iz Podgorice i na saopštenje Osnovnog suda u kojem se kaže da je osumnjičenom zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do 2 godine, ali je važno da građani znaju da se ta kazna odnosi samo na nedozvoljene polne radnje i da će kada se sve skupi ona biti mnogo veća. Mada, i pored toga, i te kako je važno pooštriti kazne tako da smo izašli da pokažemo i nadležnim institucijama da su oči javnosti uprte u njih, posebno kada je ovaj problem u pitanju, da pratimo njihov rad i da smo zainteresovani da na bilo koji način učestvujemo ili doprinesemo njihovom radu. Vidjela sam da su protestima u svim gradovima prisustvovali brojni pravnici koji su komentarisali situaciju, tu je nevladin, civilni sektor koji je voljan da radi na ovome, tako da mislim da će nadležni ovu poruku da čuju i nadam se, vrlo rado da prihvate saradnju“, kazala je Pešić.

Naša sagovornica ističe da okidač i poziv društvu da otvori oči jeste bio slučaj devetogodišnje djevojčice iz Podgorice, ali da je i u Baru u prethodnih nekoliko godina bilo primjera seksualnog nasilja koji nijesu adekvatno propraćeni i koji nijesu doživjeli adekvatnu reakciju javnosti.

„Ovo je, možda, i jedan od načina da se za te slučajeve iskupimo i da pošaljemo poruku žrtvama seksualnog nasilja i onima kojima će se, nažalost, isto desiti da nasilje treba da se prijavi, da to nije njihova sramota već da je sramota samo nasilnikova i da u toj borbi nikada neće biti same. Tu smo da ih podržimo duhovno, ljudski, prijateljstvu i da im damo ruku pomoći“, zaključila je Pešić.

Sakupljene igračke biće donirane porodicama Salihi i Stanković.

Protesti su danas organizovani i u Podgorici, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi, Nikšiću sa jasnom porukom – moraju se obezbijediti strože kazne i javni registri zlostavljača djece.

Fotografije: Portal Bar

Pročitajte još