Protest građana – Traže istinu nakon prerane smrti 27-godišnje porodilje

 Protest građana – Traže istinu nakon  prerane smrti 27-godišnje porodilje

Grupa građana ” I ja sam jedan/na od mnogih” večeras su održali  mirni protest na trgu Vladimira i Kosare u Baru, tražeći istinu o uzroku smrti porodilje Ajle Hot (27) ,  kao i unaprijeđenje uslova liječenja, nabavku medicinske opreme u Opštoj bolnici Bar… To je peti protest, od kojih su četri održana u Baru, jedan u Podgorici nakon smrti porodilje  Ajle  Hot (27)  preminule  22. oktobra u Kliničkom centru, dva dana nakon porođaja u  Opštoj bolnici Bar.

Suprug preminule Ajle Hot, Zlatan kazao je  da još čekaju nalaz obdukcije.  

-Obeshrabreni smo. Mi se nadamo da će pravda ugledati lice dana i da će moja djeca saznati istinu. Nadam se da neću cijelog života morati da se borim kako bi saznao istinu. Svako ima pravo da sazna istinu. Mi nismo imali informaciju ni da će moja supruga biti operisana, nismo imali pravo na odlučivanje, ostali smo uskraćeni za odgovore na brojna pitanja. Tog kobnog dana mojoj supruzi su dali 15 jedinica krvi… Ne daj Bože nikoga da pogodi ova sudbina. Sve da se dokaže da je neko od ljekara kriv, nikom ne želim ovu sudbinu, ne želimo zlo,  želimo pravdu… Moja porodica i ja sumnjamo i želimo da skrenemo pažnju na više nepravilnosti koje su počinjene u Opštoj bolnici Bar, kazao je Zlatan Hot. Na pitanje kako je beba, dvoje starije djece, Zlatan je odgovorio da su beba i kćerka dobro, a stariji sin je autistični dječak i trenutno je  na liječenju u Sarajevu.

Grupa građana ” I ja sam jedan/na od mnogih” fot: Biljana Dabić

Grupa građana   sa protesta su poručili da  traže unaprjeđenje rada u Opštoj  bolnici Bar  sa posebnim fokusom na:

“Unaprjeđenje uslova za pružanje medicinskih usluga sa akcentom na nabavku neophodne opreme kao što je inkubator, novi ultrazvuk i novi ctg aparat; jačanje kapaciteta medicinskog kadra bolnice; veću transparentnost i informisanost o pravima pacijenata”.

-Nećemo odustati dok ne vidimo da je obećano ispunjeno, ne utvrdimo činjenično stanje koje je dovelo do tragičnog događaja, da konačno pravda bude zadovoljenja. Nećemo se zadovoljiti riječima, obećanjima koja su nas mnogo puta razočarala. Želimo da Opšta bolnica u Baru bude ustanova u koju ćemo odlaziti sa nadom, a ne izlaziti sa razočarenjem, kazala je Sara Kastratović.

Tokom protesta građani su  podsjetili  da su na sastanku sa menadžmentom Opšte bolnice Bar  imali  mnogo neprijatnosti, nerazumjevanja…

Peti protest grupe građana, Fot: Biljana Dabić

-Mi imao ljudske motive za borbu do cilja. Nećemo odustati, kazala je Nikolina Aprcović ističući da okupljeni traže  odgovornost za srmt porodilje.

-Porodica ima osnove sumnje, koji se tiču liječenja moje pokojne supruge i to se prvenstveno odnosi na blagovremeno donošenje odluka. Apelujemo na nadležne organe da istraga bude pravična, objektivna bez ikakvog pritiska, vjerujem da ćemo dobiti jasne i istinite informacije i zahtijevam da se sve činjenice iznesu javno,  kazao  je suprug preminule Ajle, Zlatan Hot.

Sa  prethodnih skupova je upućen apel ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da formira nezavisnu komisiju koja će ispitati stanje u Opštoj bolnici Bar i da u toj komisiji bude i predstavnik građana i inspekcije.

Nakon obraćanja organizatora večeras je prikazan dokumentarni film sa  ispovjetima pacijenata Opšte  bolnice Bar. Okupljeni građani nosili su transparente “Pravda za Ajlu”, “Juče je bila Ajla, sjutra mogu biti ja”, “Stop akušerskom nasilju”…

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još