Proizvodi malog porodičnog biznisa osvajaju veliko američko tržište

 Proizvodi malog porodičnog biznisa osvajaju veliko američko tržište

Ivona Kopitović, Foto: Biljana Dabić

Začetnici moderne manufakture u Baru iz malog porodičnog biznisa, asortimanom proizvoda – trikotaže za sva godišnja doba i sve generacije, osvajaju veliko američko tržište. Vrata ovog tržišta Ivona Kopitović je „otvorila“ u periodu pandemije koronavirusa tražeći izlaz za opstanak biznisa koji je započela prije pet godina sa suprugom Vanjom.


Pandemija treba da se preživi, i Ivona je našla alternativu.
„U periodu dok je naša radnja u Baru proljetos bila zatvorena u skladu sa mjerama Nacionalnog kordinacionog tijela, posvetila sam se proizvodnji. Kreativno sam iskoristila to vrijeme i izbacila nove proizvode šorceve, pantalone… da bi dobili total look – i gornje i donje dijelove gardarobe. Takođe, u tom periodu sam radila ručno pletene džempere, priča Ivona Kopitović ističući – „Paradoks je, ali tako se dogodilo, asortiman proizoda smo proširili, a tržište u Crnoj Gori se praktično zatvorilo. I to potpuno“.

S obzirom na to da su proizvodi unikatni, Amerikanci vole da čuju više o tome kako nastaju; Foto: Biljana Dabić

„Naša prodajna radnja, kao i ostale trgovinske radnje koje nisu prehrambene u prvom talasu koronavirusa su bile zatvorene zbog epidemije. Od nečega se moralo živjeti. Trebalo je naći načina da se roba plasira. Jedini način je bila online prodaja. Analizirala sam tržište, mogućnosti i prepoznala šansu u online prodavnici za mikropreduzetnike etsy.com. Riječ je o virtuelnoj prodavnici za mikro i male proizvođače iz cijelog svijeta. Imaju nevjerovatno dobre uslove. Jedan listing obuhvata jednu vrstu proizvoda, za četiri mjeseca košta 20 dolarskih centi. Inače, ima 16 listinga i planiram da otvorim još nekoliko“, kaže Ivona Kopitović koja je u okviru portala otvorila prodavnicu “Buba Faktory Made in Montenegro” za koju plaća zanemarljivu provizuju od 2 %.

Na Zapadu se sve više cijeni ručni rad; Foto: FB

Za male preduzetnike, navodi naša sagovornica, to je najpopularniji portal u zapadnoj Evropi i Americi, a takođe, i u regionu.
„Prodaja online je počela kad je proradio avio saobraćaj. Zahvaljujući online prodaji naši proizvodi „osvajaju“ Ameriku. Nudimo našim kupcima da proizvode naručuju po mjeri, ali na Zapadu kupci uglavnom traže standardne veličine. Naravno, na portalu su sve prateće informacije o proizvodu – veličine, sastav materijala, karakteristile, boje… Opis za koju je priliku, svečanu, svakodnevnu, kojem stilu pripada. Moram istaći da fotografije najbolje prodaju proizvod. S obzirom da su naši odjevni komadi unikatni, Amerikanci vole da pročitaju i znaju priču kako nastaje proizvod, sve što ide uz proizvodnju“, kaže Ivona.


U komunikaciji sa kupcima iz Amerike, Ivona zaključuje da se u ovoj dalekoj zemlji sve više cijeni ručni rad što potvrđuje sve veće interesovanje i porudžbine.

„Znamo da je njima mnogo toga dostupno, preplavljeni su brendovima. Ali, činjenica je da industrijska roba rezultira jedoobraznu odjevenost. Sa našim proizvodima dobili su kvalitetan, unikatan odjevni komad od prirodnog materijala, moderan model, boju po izboru i to sve po veoma pristupačnoj cijeni, oko 55 eura sa troškovima transporta“, objašnjava Ivona Kopitović dodajući da su ove godine više online prodaje imali u inostranstvu, nego u svojoj radnji, u Baru, i na nekoliko organizovanih marketa u turističkim centrima Crne Gore.

Oduševljenje i znatiželja su najčešće reakcije kupaca; Foto: FB


Prije Amerike njihovi proizvodi su stigli u Italiju, Francusku…

„Moj suprug Vanja i ja posebno smo srećni kada smo uspjeli „osvojiti“ istančane ukuse Italijana i Francuza koji su lideri u svijetu mode. Kad oni prepoznaju naš kvalitet, to znači da zaista isti postoji“, navodi Ivona Kopitović dodajući da su svi njihovi proizvodi od prirodnih materijala : vuna, moher, kašmir, pamuk, viskoza…

Upitana kako kupci reaguju kada uđu u prodavnicu unikatne gardarobe, širokog asortimana – trikotaža za sva godišnja doba i sve generacije, naša sagovornica objašnjava da je oduševljenje i znatiželja najčešća reakcija.
„Ljudi su se zaželjeli malih prodavnica. Lijep je osjećaj kada se uđe u malu prodavnicu, priča sa proizvođačem o sirovinama, načinu izrade, modelima….Iznenade se kad im ponudimo da uradimo, na primjer, džemper po mjeri, da mogu učestvovati u odabiru dužine, širine rolke…, u izboru boje, kombinaciji boja i dezena. To im bude i izazovno i zanimljivo, a zaista i kreativno, a na kraju praktično“, zaključila je Ivona.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja